Çocukluğumuzun Unutulmaz 10 Oyunu


     1)    SAKLAMBAÇ
En az 4 kişiyle oynanan bir oyundur. Oyuncular aralarında sayışarak bir ebe belirler ve
belirlenen ebe duvara yüzünü dönerek 50 ye kadar sesli bir şekilde sayar. Bu sırada diğer oyuncularda ebe sayana kadar bulunamayacakları bir yerlerde saklanırlar. Sayma işlemi bittikten sonra ebe önüm arkam sağım solum sobe saklanmayan ebe diyerek oyuncuları aramaya başlar ama bunu yaparken başlangıç noktasına oyunculardan önce koşarak ebelemek zorundadır. Diğer oyuncular ise ebe başlangıç noktasından ayrıldığını görünce
ebenin saydığı yere sobe diyerek ebeler. Ebeleyen kişiler ebe olmaz. Ondan sonra ebe diğerlerini bulmaya çalışır. Eğer ebe oyunculardan bir kişiyi gördüğünde onun adını yanlış söylerse diğer oyuncular saklandığı yerden çıkar ve çanak çömlek patladı diye bağırırlar. Ve ebe olan kişi yeniden ebe olur
.
 
     2)    KÖŞE KAPMACA
Sokakta oynanan bir oyundur. Sokaklar, oyuncuların oyun oynayabileceği yere çok uygundur. Bina köşeleri, direk kenarları ya da pencere önleri gibi kendilerine köşe tutmaları gereken yerler açısından daha elverişlidir. "Köşe Kapmaca" belli sayıda kişiyle oynanır. Ebe oyunculara göre ortada bir yerde bekler. Oyuncular ebeye yakalanmadan, birbirleriyle köşeleri sürekli değiştirmeye çalışırlar. Bu değiştirme sırasında ebeye yakalanan oyuncu köşesini kaybeder ve kendisi ebe olur. Oyuncular, daha heyecanlı olsun diye yer değiştiriyormuş gibi yaparlar ve ebeyi yanıltmaya çalışırlar.


     3)    YAĞ SATARIM BAL SATARIM
Yağ satarım bal satarım oyununda ilk önce bir ebe belirlenir. Oyuncuların yüzleri birbirine bakacak şekilde yere otururlar. Ebe olan kişi bir mendilin ucunu düğümleyerek eline alır. Daha sonra mendili arkasında saklayarak oyunculardan oluşan halkanın etrafında dolaşmaya başlar. Bu sırada da yerde oturan oyuncular tarafından oyuna adını veren şarkı söylenir:
Yağ satarım, bal satarım,
Ustam öldü, ben satarım.
Ustamın kürkü sarıdır.
Satsam on beş liradır.
Zam-bak Zum-bak
Dön arkana iyi bak Ebe olan kişi dolaşırken mendili oyunculara belli etmeden oyunculardan birinin arkasına gizlice koyar. Arkasına mendil bırakılan oyuncu, bunun farkına vardığı anda mendili alarak ebeyi kovalamaya başlar. Ebe, yakalanmadan onun yerine oturmaya çalışır ve mendili alan çocuk ebe olur. Eğer ebe yakalanırsa, oyun aynı ebeyle tekrar devam eder.

 4) YAKAN TOP

Yakan top oyunu en az 4 yada 5 kişiyle oynanan bir oyundur. Oyuncular oyun için eşleşerek iki eşit grup oluştururlar. Sonra yazı tura atılarak ilk hangi grup bir olacak o belirlenir. Daha sonra birinci çıkan grup ortaya çıkar ve diğer grup ortadaki grubu top ile vurmaya çalışır. Eğer atılan top herhangi bir oyuncuya çarparsa o kişi oyun dışına çıkar. Eğer oyuncu top atılınca yukarıdan gelen topu havada yakalarsa 1 tane can almış olur. Eğer gruptaki bütün oyuncular top ile vurulursa diğer grup ortaya geçer.


     5)    İSTOP

İstop oyununda oyuncular bir daire içerisinde yer alırlar. Oyunun başlaması için oyunculardan biri ebe seçilir. Ebe, oyunculardan birinin adını söyleyerek topu havaya atar ve top yere düşerken, adı söylenen oyuncu topu havada yakalarsa, başka birinin adını söyleyerek topu yeniden havaya atar. Topu havada tutamayan oyuncu, topu yerden eline aldığında "İstop!" diye bağırır. Kaçışan oyuncular "İstop" dendiği anda oldukları yerde durmak zorunda kalırlar. Bu durumda ebe, duran oyunculardan birini topla vurmaya çalışır. Vurulan oyuncu bir puan kaybeder ve ebe olur. Üç kere vurulan kişiye bir ad takılır. Ve oyuna o adı ile devam eder. Top atılırken yine aynı isim söylenir. Altı kez vurulan kişiye ise bir ceza verilir. Oyuncunun bir eşyası saklanır ve oyuncu o eşyayı ipuçları ile bulmaya çalışır. Oyuncu eşyaya yaklaşınca sıcak
uzaklaşınca soğuk denir. Ve böylece oyun devam eder.  Bu oyun esnasında oyuncular arkasına bakamazlar ve sadece elleriyle yeri kontrol edebilirler.


     6)    KÖREBE

Bu oyun 5-10 çocuk ile oynanır. Önce ebe belirlenir ve ebenin gözleri bir bezle bağlanır. Oyun adını, ebenin gözlerinin bağlanmasından alır. Ebe ortada kalacak şekilde oyuncular bir halka içerisinde beklerler.

Türkü söyler döneriz
Bil bakalım biz kimiz
Elindeki değnekle
Göster bizi körebe

Sözleri ile halkayı bozmadan el çırparak ebenin etrafında dönerler. Ebe bu sırada ellerini ileri doğru uzatarak yakaladığı kişinin başını, yüzünü elleriyle yoklar. Kim olduğunu anlayabilirse ismini söyler. Eğer ebe olan oyuncu tanıyabilirse, dokunduğu oyuncu ebe olur. Tanıyamazsa, oyun aynı ebey ile devam eder.



     7)    SEKSEK
Sek sek oynu kız çocuklarının en çok sevdiği ve oynadığı oyun tipidir. Oyun için öncelikle yere kare ve dikdörtgenler çizilir daha sonra bu kutucuklar numaralandırılır. Oyun esnasında tebeşir ile çizilen çizgilere basan oyuncu oyun dışı kalır.










     8)    İP ATLAMA
İp Atlama oyunu kızların en sevdiği sokak oyunudur. Tek başına oynanabilen ve istenilirse birkaç kişi ile bir araya gelerek de oynanır. Tek başına ip atlamak isteyen bir kişi boyuna göre bir ip alır; bunu iki eliyle uçlarından tutar, döndükçe bir halka oluşturacak biçimde ipi çevirerek ve zıplayarak başının üzerinden ve ayaklarının altından geçirir. İstenildiğinde birkaç çocuk ile de bir araya gelinerek uygun uzunlukta bir ipin iki ucundan tutulur ve ip çevrilirken öbür çocuklar sırayla zıplayarak ip üzerinden ve altından atlarlar. İp atlayan oyuncunun ayağına takılırsa oyuncu yanar. Bazen de iki kişi aynı anda ip sallayan kişilerin ortasında aynı anda atlarlar.


     9)    BİRDİRBİR

Birdirbir oyunu erkek çocukların en sevdiği oyundur. Enerji atmanın en güzel yoludur. Okullarda halen beden eğitimi derslerinde öğretmenler tarafından yaptırılır. Çok keyifli bir oyundur. Oyunda çocuklardan biri ellerini dizlerine koyarak eğilir ve öbür oyuncuların üstünden atlayacağı bir kambur oluşturur. Atlayan her çocuk biraz ilerde aynı biçimde eğilerek durur ve diğerleri eğilmiş bekleyen bütün oyuncuların üzerinden atlar. Bu şekilde oyun devam eder.




  10) SOS
Bir parça kâğıt ve kalemle oynanan en basit oyunlardan biridir. En az iki oyuncuyla oynanır. Kâğıda kareler çizilerek şablon oluşturulur. Oyuncular S ve O harflerini kullanarak en çok SOS blokları oluşturmaya çalışır. Oyuncular dikey, yatay ya da çapraz sırada SOS elde etmeye çalışırlar. En çok yapan kazanır.






Yazan: Muzaffer Karakuş


#saklambaç 
#seksek
#birdirbir
#körebe 
#yakartop
#oyun
#ipatlama
#sosoyunu
#çocukoyunları
#bilmendefaydavar



Yorumlar