En Meşhur 10 Tayland Yemeği


Tayland sahip olduğu birçok değerden dolayı ünlü bir ülkedir. Turistler her yıl güzel plajlara akın eder ve çarpıcı tapınakları ziyaret ederler. Krallık aynı zamanda Muay Thai'nin ve karma dövüş sanatlarının da merkezidir. Bunun ile birlikte, hepsinden daha ünlü olan Tayland yemekleri gidenleri kendine hayran bırakıyor. Tayland mutfağının yemekleri dünyadaki en lezzetli yemekler olarak biliniyor. Tay baharatları, sarımsak, çeşitli otlar ve diğer birçok aromatik malzemenin kullanımıyla, Tayland yemekleri kendine özgü bir tada sahiptir. Tayland yemeklerinin özünde erişte, pirinç, salata, çorba ve ızgara lezzetleri gibi çeşitli yemek çeşitleri bulunmaktadır.
Bu yazımda, sizler için araştırdığıım ilk 10 Tayland yemeğini listeledim.


1. Tom Yum Goong - Karidesli Baharatlı Çorba
Tom Yum, Tayland'ın en ünlü yemeklerinden biridir. Tay dilinde “Tom” kaynama süreci anlamına gelir ve “Yum” ekşi ve baharatlı bir Tay salatası anlamına gelir. Tom Yum, genellikle limon otu, galangal, kepekli kireç yaprakları, acı biber, sarımsak, mantar, domates, soğan, kişniş, balık sosu ve çok miktarda limon suyuyla yapılan ekşi ve baharatlı bir çorbadır. Tom Yum genellikle büyük bir kapta veya alüminyum bir güveç kabında servis edilir. Çorba genellikle sığır eti, tavuk ya da domuz eti gibi etler kullanılarak yapılır ancak en popüler malzemesi karidestir.



2. Gaeng Keow Wan Gai – Tay Usulü Tavuklu Yeşil Köri
Tayland usulü yeşil köri, Tayland'ın bildiği bir başka ünlü yemeğidir. Bu yemeğin ana bileşenleri yeşil köri ezmesi, hindistan cevizi sütü ve et olarak en çok tavuk etidir. Yeşil köri ezmesi, yeşil acılı baharatları, sarımsak, arpacık ve çeşitli diğer malzemeleri karıştırarak bir kap içinde harç yapılır. Hindistan cevizi sütü çorbaya, yeşil köri hamuruyla sıcak ve krem ​​kıvamında bir sıcaklık verir. Daha sonra, bir tabak pirinç alın ve bu Tayland yemeklerinin tadını çıkarın!




3. Khao Soi - Curry ile Kuzey Tay Erişte
Khao Soi, Tayland'ın kuzey kesimine ait ünlü bir şehriye yemeğidir. Çorbanın suyu şovun başlangıcı sayılır. Aslında, et suyuna zengin ve kremsi bir kıvam veren köri ve Hindistan cevizi sütüdür. Et suyu daha sonra düz kesimli yumurtalı eriştelerin üzerine dökülür. Tavuk ve sığır eti gibi etler genellikle eklenir. Bu Kuzey Tayland yemeğinin favori servisi genellikle kırmızı soğan, turşu hardal yeşillikleri ve limon suyu ile süslenerek servis edilir.



4. Khao Pad - Kızarmış Pilav

Muhtemelen en popüler Asya yemeği ve bu listenin olmazsa olmazı. Khao Pad (Tayland kızarmış pilav) neredeyse bir zorunluluktur. Tayland kızarmış pirincini herhangi bir Asya ülkesinden farklı kılan şeyin ne olduğunu düşünebilirsiniz. En büyük fark, Yasemin pirincinin Tayland'da kullanılıyor olmasıdır. Khao Pad içerisinde kullanılan diğer popüler malzemeler; soğan, sarımsak, yumurta ve bazen de domates dilimleridir. Genellikle yerliler kızarmış pilavı tavuk, domuz eti, karides veya ton balığı ile sipariş ederler. Tayland usulü kızarmış pilavın farklı olmasının bir diğer sebebi ise, acılı baharatlar ve sarımsaklı bir balık sosu olan "prik naam pla" kelimeleri ile telaffuz edilen bir sos ile yaygın kullanımıdır. Sadece birkaç damla pirincin üzerine serpin ve tadını çıkarın!


5. Pad Grapao Moo Sab Kai Dow - Tay Fesleğenli ve Kızarmış Yumurta ile Kıyılmış Domuz
Tay usulü fesleğenli kıyılmış domuz eti, Tayland yemek kültürünün temel yemeklerinden biridir. Hepsi olmasa da, Tayland’ın çoğu restoranları bu iyi bilinen yemeği satarlar. Kıyılmış domuz eti çok sıcak bir wog tavada Tay fesleğen yaprakları, acılı biberler, sarımsak, istiridye sosu ve soya sosu ile pişirilir. Bu Tayland klasiği daha sonra pilav ile servis edilir. Ama bu yemeğin üstüne kiraz, kızarmış yumurta eklenir. Çoğu insan bu yemeği üzerinde kızarmış yumurtayla sipariş ediyor ama çok çıtır olmayacak şekilde. Yumurta sarısının güzel ve kremsi olması gerekir.



6. Pad See Ew - Kızarmış Pirinç Noodle Stir
Pad See Ew, Tayland, Singapur ve Malezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde çok popüler olan Çin kökenli bir yemektir. Bu yemeğin yıldızı, koyu soya sosu, yumurta, Çin brokolisi ve sarımsak ile çok sıcak bir wog tavada şehriye ve pirinç ile pişirilmesidir. Bu yemeği herhangi bir et olmadan sipariş edebilirsiniz ancak çoğu kişi genellikle tavuk, domuz eti veya karidesle sipariş eder. Pad See Ew, çoğu cadde kenarında restoranlarda ve yemek tezgâhlarında yaygın olarak bulunabilir ve sipariş edilebilir.




7. Som Tam - Yeşil Papaya Salatası
Som Tam Isan (Tayland Kuzeydoğu Bölgesi) bölgesinin son derece popüler bir Tayland yemeğidir. Baharatlı yeşil papaya salatasıdır. Som Tam ince doğranmış ve olgunlaşmış papaya’dan yapılır ve acılı, sarımsak, misket limonu, balık sosu, domates ve uzun fasulye gibi çeşitli malzemelerle karıştırılır. Som Tam'un popüler bir ilavesi ham mavi yengeç. Ayrıca, Som Tam genellikle ızgara tavuk ve yapışkan pirinç ile yenir.






8. Massaman Körili
Bu Top 10 Tay yemekleri listesi içerisinde çok zengin ve lezzetli bir yemek çeşidi daha Massaman Curry'dir. Massaman Curry, Tay Müslümanlarının tercih ettiği ve Müslüman yemeği olarak bilinir. Bu yemeğin lezzeti, kakule, tarçın, karanfil, kimyon ve diğer birçok malzemeyi içeren karışık baharat dizisinden gelmektedir. Bu favori Tayland yemeği genellikle tavuk ya da sığır eti gibi bir et ile yapılır. Güzel bir tabak pirinç ile de tipik olarak servis edilir.




9. Pad Thai - Tay Tarzında Kızarmış Erişte
Muhtemelen dünya çapında bilinen en ünlü Tay yemeği Pad Thai'dir. Bu tavada kızartılmış pirinç ve şehriye tabağı popüler bir sokak yemeğinin yanı sıra restoranlarda da yaygın olarak bulunur. Pad Thai, yumurta, tofu, acı biber, sarımsak ve diğer çeşitli malzemelerle çok sıcak bir wog tavada pişirilir. Pad Thai'de yer alan popüler katkı etleri karides ve tavuktur. Ayrıca tipik olarak fasulye filizi, taze soğan, yer fıstığı ve limon suyu ile de süslenir.









10. Pla Pao - Tay Tarzı Izgara Balık
Tayland her yerinde yapılan popüler bir yemek, Pla Pao veya Thai Tarzı Izgara Balık olarak bilinir. Tayland’da akşam gezerken Pla Pao’yu birçok sokak satıcısı ve yerel restoranların ızgaralarında görebilirsiniz. Bu yemek içerisinde kırmızı tilapia veya yılanbaşı balıkları yaygın olarak kullanılan balık türleridir. Lezzeti daha fazla arttırmak için balık, limon otu ile marine edilir ve ızgara başlamadan önce balığın yüzeyi tuzla kaplanır. Pla Pao genellikle pirinç ve baharatlı Tay deniz ürünleri sosu ile yenir.



Yazan: Muzaffer Karakuş

#taylandmutfağı
#taiyemekleri
#taylandsofrası
#yemekteyiz
#yemekvideoları
#yemekprogramları
#yemekçeşitleri
#mutfaksavaşları
#bilmendefaydavar










Yorumlar