Bitkilerin Dili

ADAÇAYI VE FAYDALARI
Değerli Okurlarımız Merhaba;
Bitkilerin Dili; isimli yazı dizimizin ilk bölümünde sizlere en çok kullandığımız ve etrafımızdan da çok rahat temin edebildiğimiz bir bitkiden bahsetmek istiyorum. Konumuz Adaçayı, umarım bu bilgiler sizlere faydalı olur.

Adaçayı
Bilinen Diğer İsimleri:Tıbbi Adaçayı, Salvia Officinalis
Her toplumda farklı amaçlarla kullanılan bir bitki türüdür. Mısırlılar doğurganlığı arttırdığına inanır, Yunanlılar ise öksürüğe iyi geldiğine inanır. Hindistan'da şifacılar ağız ve boğaz ağrıları ve hazımsızlık için kullanırdı. Yaprağı ve çiçeği kullanılır. Yapraklarında uçucu bir yağ olan “elma yağı” bulunur.

Özellikleri: 
İştah açıcı, kan temizleyici, gaz giderici, sakinleştirici, mikrop öldürücü ve antiseptik.
Kullanım alanları:
.Boğaz ve bademcik ağrıları,
.Diş iltihapları,
.Mide ve bağırsak gazları,
.Yorgunluk ve bitkinlik,
.Demlenen çayı soğuk olarak gargara olarak kullanılabilir.

Yan etkileri
.Karaciğer iltihabı olanlar dikkatli kullanmalı,
.Kabızlık yapabilir,
.Anne sütünü azaltır,
.Hamileler kullanmamalı…

Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere
Şifayla Kalın

By Nurcan


LİMONLU SU İÇMENİN FAYDALARI
LemonLimonun şifa deposu olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Özellikle grip, soğuk algınlığı hastalıklarında ilk akla gelen limon oluyor. Ancak bu yazımızda hasta olduğumuzda değil, hasta olmadan önce koruyucu yöntem olarak kullanılabilecek bir limon tüketme yönteminden bahsetmek istiyorum.

Refreshing drinks for summer, cold  lemonade juice with sliced fresh lemonsEtkilerini çok kısa sürede fark edeceğimiz bu yöntemin şifresi basit; sabah aç karnına bir bardak ılık limonlu su içmek. 1/3 ‘ü kadarı sıcak su, yarım limon suyu ve 2/3 normal su. Hazırlayacağınız bu karışımın faydalarına inanamayacaksınız. Bu karışım, diş minesine zarar verebileceğinden pipet ile içilebilir, veya her seferinde dişlerinizi temizleyebilirsiniz.

Mucizeyi yaşamaya hazır mısınız?

Woman with dumbbells in a shopping centerArtık sık sık hastalanmayacak ve bağışıklık sistemimizde bir kalkan oluştuğunu fark edeceğiz.

Limon en alkali gıdalardan biri olduğundan, kandaki Ph seviyesini dengeler. Kan ve kalbin dostu olarak bilinir.

Limon suyunun antioksidan etkisi cilt üzerinde de etkili olduğundan, cildimizdeki lekeler azalacak ve hatta cilt kırışıklıklarımız da azalacaktır.

Bu kadar basit bir karışım, bunca şeyi değiştirebilir mi? Bence denemeye değer!

Sağlıkla kalın,

By Ebruca

                                                                  
REİSHİ MANTARI NEDİR?
Değerli Okuyucularım Merhaba;
Bu günkü yazımda sizlere bu aralar sıkça duyduğumuz bir konu hakkında yazmak istedik. Hadi bu konuyu tam anlamıyla inceleyelim.
Reishi mantarı yenilebilir bir mantar değildir. Reishi mantarının tadı acıdır ve oldukça serttir. Tadının acı olması nedeniyle genellikle taze veya kurutulmuş olarak ince toz haline getirilir ve suda çözdürülerek kullanılır. Yüksek miktarda antioksidan içerir ve bu nedenle hemen kullanılmazsa yaklaşık bir buçuk saat içinde özelliğini büyük ölçüde yitirir.

reishi mantarı ile ilgili görsel sonucuReishi mantarı uzun zamandır büyük ilgi toplayan, kahvelerden anti-aging kremlerine karşı bir çok ürünün içerisinde bulunan bir bitkidir. Geleneksel olarak bir bitki çayı niteliğinde kullanılan reishi mantarının besin takviyesi şeklinde kullanımı da günümüzde mümkündür.
Reishi mantarının yemeği yapılmaz, zira tadı oldukça keskin ve odunsudur. En ideal tüketim yollarından biri kurutup toz haline getirerek yemeklerde kullanmaktır.

• Migren kaynaklı baş ağrılarına iyi gelir.
• Tansiyonu düşürür.
• Anti-inflamatuar özelik taşır.
• Astım sorunu olanlar tarafından tercih edilebilir.
• Böbrek çalışmasına yardımcı olur.
• Bağışıklık sistemini düzenler.
• Kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde önerilir.
• Alerjiler ve uykusuzluğu giderici etkisi vardır.
• Regl dönemi ağrıları ve basur tedavisine olumlu etki eder
• Kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar ve enerji verir.

Reishi mantarının da elbet yan etkileri mevcuttur. Yan etkileri çok hafif ve kişiye göre değişen özelliklerinin olduğunu da belirtmekte fayda var. Ağız kuruluğu, kaşıntı, mide bulantısı ve burun kanamaları görülebilir. Tansiyonu düşürücü etkisi olduğundan düşük tansiyonlu kişilerin ya da tansiyon ilacı kullanan kimselerin doktor tavsiyesi olmadan kullanması sakıncalı olabilir. Ayrıca hamile bayanların da kullanımına uygun değildir. 

Bu yukarıda bahsedilen bilgiler internet kaynaklı araştırmalardan elde ettiğimimz verilerdir. Her zaman bahsettiğimiz gibi kesinlikle uzmanların tavsiyeleri dışında kendi bilgi ve tecrübelerinizle hareket etmeyin.

Bizler bu tip ürünleri tanıtırken sadece farkındalık oluşturmak ve genel kültür bilgilerimizin artması için sizlerle paylaşıyoruz. Her ne kadar araştırmalarımızın doğruluğuna inanıyorsak da her zaman doktorlarımız ve konu uzmanları ile iletişimde olup daha iyi bilgilerle hareket etmekte fayda var.

Sağlıkla ve Keyifle Kalın

By Nurcan




FİTOTERAPİ NEDİR?


Fitoterapi; bitkilerle tedavi eden, eczacılık biliminin alt bir dalı olan bilim dalıdır. İnsanlık tarihi kadar eski bir tarihi olan fitoterapi, günümüzde popülerliği artan alternatif tıp yöntemlerinden birisidir ve hatta Avrupa’da en etkili tıp yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Peki neden bu tedavi yönteminin bu kadar popülaritesi arttı dersiniz? 

Cevabı çok zor değil aslında.

Ä°lgili resimGünümüzde artan çevresel kirlilik, hastalıklar ve kimyasal ilaçların yan etkilerinin oluşturduğu sakıncalardan sonra, bitkilerin değeri anlaşılmış ve tamamlayıcı tıpta kullanımı yaygınlaşmıştır. Fitoterapi, hastalıkların tedavisinin yanında daha önemli bir farkı vardır ki bu da kendisini diğer alternatif tıp yöntemlerinden ayırmaktadır. Bu da özetle; koruyucu sağlık tedbirlerini bitki ve bitki karışımlarıyla alarak hasta olmamayı sağlamak şeklinde ifade edilebilir.

Ä°lgili resimÜlkemizde 2015 yılında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi kurularak, bu bilim dalı akademik platforma taşınmıştır. Böylece daha öncesinde kendilerini şifacı olarak adlandıran ama halkın sağlığını riske atan kişilerin yerine bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen bilgilere ulaşabilmekteyiz.

Sağlıklı günler dilerim.
By Ebruca









SAĞLIKTA YARDIMCI AROMATİK YAĞLAR
Sevgili okurlar, şimdi sizlere herkesin az çok bilgi sahibi olduğu aromatik yağların bilimsel verilerle kanıtlanmış faydalarından bahsedeceğim.
kantaron yağı ile ilgili görsel sonucuKantaron Yağı: Eski çağlardan beri kullanılan kantaron yağı yanıklarda ve kapalı yaralarda bir numaralı yardımcınız.Cilt dostu kantaron yağını evinizden eksik etmeyin derim. Ben yazları güneşlenmek için de yanımdan ayırmıyorum doğrusu.

lavanta yağı ile ilgili görsel sonucuLavanta Yağı: Lavanta yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisiyle biliniyor. Adet sancılarının, tansiyon ve baş ağrılarının tedavisinde kullanılır. Günümüzde ağrı kesicileri ne kadar çok kullandığımızı ve bu ilaçların yan etkileri düşünüldüğünde lavanta yağı başucu yağı olmaya aday bence.

Ä°lgili resimOkaliptus Yağı: Bataklıkların kurumasına yardım eden ve sıtma ağacı olarak da bilinen okaliptus, öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum yolları hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Üst solunum yolu hastalıklarının yaygınlığı düşünülünce, hastalığın ilerlememesi ve rahat nefes alabilmek için okaliptüs ile tanışın derim.

Aynısefa Yağı: Yüzyıllardır kozmetikte ve tıpta kullanılan Akdeniz kökenli Aynısefa, deri çatlakları, güneş yanıkları, kesikler ve böcek ısırıkları gibi birçok deri sorununu çözer.

karanfil yağı ile ilgili görsel sonucuKaranfil Yağı: Özellikle karanfil yağı, diş ağrısını dindirmede bir numara. Günde üç dört kez karanfil çiğnenir veya bir parça pamuğun üzerine 3 damla uçucu yağ konup ağrıyan dişe uygulanır.


Biberiye Yağı: Akdeniz bitkisi olan biberiye, haricen romatizma ve kas ağrılarının tedavisinde kullanılır. Romatizma ve kas ağrılarının tedavisinde, eklemler 10 ml sızma zeytin yağına üç damla eklenerek seyreltilen karışımla ovulur.


Kekik Yağı: Tırnak mantarı için kekik yağı etkilidir. İki-üç damla kekik uçucu yağı kulak çubuğu yardımıyla tırnak mantarı üzerine doğrudan uygulanır. Bu işlemi en az 10 gün yapmak gerek.
Sağlıklı günler dilerim..
By Ebruca
Kaynak: Bezmialem Fitoterapi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi



Yorumlar