Amerika'da 60'ların Unutulmazları



The Beatles
Efsanevi müzik grubu The Beatles, İngiltere’nin Liverpool şehrinde kurulmuştur. 1960’lı yıllarda oldukça popüler olan grup, İngiltere ve Amerika listelerinde büyük başarıları yakalayarak, birçok satış rekoru da kırmıştır.
Beatles İngiliz rock müzik grubu 1950'lerin sonlarında kuruldu ve 1970'te dağıldı.
Üyeleri :
John Lennon, 1940-80, gitar ve armonika
(James) Paul McCartney, 1942-, gitar ve piyano
George Harrison, 1943-2001, gitar ve sitar; ve
Ringo Starr (Richard Starkey), 1940-, davul.
Tümü Liverpool, İngiltere'de doğdu ve şarkıların çoğu Lennon ve McCartney tarafından yazıldı. 1963'ten 1970'e kadar grup, İngiltere'de ve ABD'de 1. olan 18 albüm albümünü yayınladı. Amerika'da İlk Çıkışları: 7 Şubat 1964 Grup olarak son görünüm: Apple Corp. Building'in çatısında 30 Ocak 1969. Beatles, 1960'larda rock müziğine hükmetti, sonunda grup olarak olanaklarını yitirdiklerinde dağıldılar.

The Rolling Stones rock tarihinin en uzun süre ayakta kalmış grubu. 1962 yılında kurulan topluluk, günümüzde hâla yoluna devam etmekte. Yıllara meydan okuyan bu ingiliz grubu dünyanın en büyük rock and roll grubu olarak nitelendirildi. The Rolling Stones, The Beatles’ın efendi duruşuna karşılık daha sokak vari bir duruşla ortaya çıkmıştır. Bu kimilerinin hoşuna giderken, kimilerinin de gitmemiştir. Onlar kesinlikle kuşağının en üretken ve uzun ömürlü grubudur. Mick Jagger, 1943 doğumlu Dartford, Kent, İngiltere'de (Vokal) Keith Richards, 1943 doğumlu Dartford, Kent, İngiltere'de (Gitar) Charlie Watts, 1941'de Londra'da doğdu (Davulcu) Ronnie Woods, 1947 doğumlu, Hillingdon, Londra, İngiltere (Gitar) Yukarıdaki grubun mevcut üyeleri, diğerleri dahil. Brian Jones ('62 -'69), Mick Taylor ('70 -'75), Ian Stewart (kısaca '62'de], Dick Taylor (kısaca '62'de), Tony Chapman (kısaca '62'de), Bill Wyman ( '62 -'93) Grup 90'ı aşkın 100 single'ı ve derlemeler de dahil olmak üzere kırk bir albümden fazlasını yayınladı.

Bob Dylan
24 Mayıs 1941 tarihinde ABD’nin Minnesota eyaletinde dünyaya geldi. Asıl adı  Robert Allen Zimmerman’dır. 
Muhtemelen son yılların en etkili şarkı yazarıdır.
İlk rock sanatçılarından biridir, şarkı sözlerini politik ve sosyal yorumlarla güçlendirmiştir.
Şarkılarında savaşın anlamsızlığından, seksten, aşktan ve sevgiden bahsetmiştir.
Müziği, altmışların medeni hakları ve savaş karşıtı hareketleriyle yakından ilişkiliydi.
Müziği, folk, blues ve country müziğe erken maruz kalmaktan çok etkilenmiştir.
Beatles'i ilk kez esrar ile ilişkilendiren kişi olarak kabul edilir. 1962 ve 2005 arasında 48 albüm kaydetti. İlk albüm: Bob Dylan 1962'de çıktı
Son albüm: Konserde - Brandeis Üniversitesi 1963, 2010 yılında çıktı. 1991 Gramy Ödülü (Yaşam Boyu Başarı Ödülü) 2001 73. Oscar Ödülleri (En İyi Film Müziği Ödülü)

Elvis Presley
Genellikle "Rock and Roll Kralı" veya sadece "Kral" olarak anılır.
Doğum: 1935 yılında Tupelo, MS Öldü: 1977 (ilaç ile ilgili) Graceland, TN
Rock & roll için en iyi bilinen olsa da üç Grammy Ödülü
kendi şarkılarını yazmamıştı ancak performansları pek çok türden oluşuyordu: rock, roll, pop, rockabilly, country, blues, gospel ve R & B.
Elvis, ABD Tarihinin en çok satan solo sanatçısıdır.
Elvis, Billboard’un Hot 100’ünde başka bir sanatçıdan daha fazla şarkı yayınladı.
Elvis, grafiklerin en üstünde diğer sanatçılardan daha fazla hafta geçirdi.
Elvis art arda en fazla 1 numaraya sahip olan sanatçıdır.

Jimi Hendrix
Jimi Hendrix27 Kasım 1942 tarihinde, SeattleA.B.D.’de dünyaya geldi. Doğum adı Johnny Allen Hendrix. gençlik yıllarında kendisie idol olarak Elvis Presley ve Chuck Berry gibi rock & blues gitaristlerini alıyordu. Rock müzik tarihinin en büyük elektro gitaristi olarak kabul edilir. Çılgınca parlak renkli kıyafetleri, eşarpları ve şapkalarıyla tanındı ayrıca gitarını ateşte yakmak için bir noktada sahneye çıkmıştı. Jimi Hendrix, kendinden kaynaklı (kaza sonucu) uyuşturucu doz aşımından öldü, bazıları öldürüldüğünü idda etti.

Janis Joplin
19 Ocak 1943 tarihinde Port ArthurTeksas‘ta, çalışan bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. 1963 yılında otostopla geldiği California‘da hippi hareketine dahil oldu. Bir halk şarkıcısı olarak başladı ama onun rock şarkılarını bluesy tarzında yorumlaması onun mirası olarak kaldı.
Tüm hippi hareketine karşı kendisini sevdiren ve isyana damga vuran sembol oldu. Ölümünün ardından yayınlanan albümünde yer alan “Me and Bobby McGee” ve “Mercedes Benz” gibi şarkıları ile haftalarca listelerde üst sıralarda yer aldı.
  
James Brown
1933 doğumlu olan Amerika’lı siyahi ünlü şarkıcı, sanatçı, söz yazarıyapımcı ve dansçı olarak bilinmektedirGospel ve R&B‘yi, soul ve funk müzikle yoğuran Brown, rock, jazz, reggae, disko, dans, elektronik, afrobeat ve hip hop gibi diğer müzik tarzları üzerinde de yarattığı büyük izler nedeniyle, 20. yüzyılın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir.
Ruh'un Tanrı Babası, 1960'larda çıkan R & B'nin ve ruh seslerinin yaratıcısı olarak kabul edildi. Onun müzikalde yetişmesi kesinlikle bir lütuftur ama hem bir kişi hem de bir sanatçı olarak onun üzerindeki en büyük etki Little Richard'dı. Bir çocuk ve daha sonra bir yetişkin olarak hapsedildi, ancak hiçbir şey bu yetenekli ve eğlenceli kişiliğin büyümesini yavaşlatamadı.
  
Beach Boys
60’lı yıllarda ünü The Beatles ile kıyaslanan Kaliforniyalı topluluk Beach Boys, Wilson’nun iki kardeşi, bir kuzeni ve bir arkadaşından oluşuyordu. Brian Love ve Al Jardine ile Brian, Dennis ve Carl Wilson kardeşler.
Her Amerikalı çocuğun sahilde olmasını istediği gür şarkıların yaratıcıları. Onlar en yenilikçi gruplardan biriydi, Beach Boys California rock'ı icat etti. İlk hitleri “Surfin” lisede Brian Wilson tarafından yazılmıştır. Büyük dalgalar, hızlı arabalar ve güzel kızlar, daha sonraki hitleri için zemin oluşturdu.
1966'da Pet Sounds albümü ve “Good Vibrations” single'ı, 1960'lardan çıkacak en iyi ve en yaratıcı müzik olarak kabul edildi. Beach Boys, en ikonik Amerikan grubu olarak kabul edilir ve tüm zamanların en çok beğenilen, ticari olarak başarılı ve çok etkili gruplarından biri olarak kabul edilir. Ama dostluk ve müzik aşkı, hırs, rekabet ve anlaşmazlıkların önüne geçti.

Led Zeppelin

Led Zeppelin, İngiliz Rock grubudur ve BBC tarafından Rock çağının en etkili gruplarından biri olarak nitelendirilir. Ekim1968'de İngiliz gitarist Jimmy öncülüğünde davulda John Bonham, bas gitarda John Paul Jones ve solist olarak da Robert Plant tarafından dört kişilik Hard Rock ve Heavy Metal grubu olarak kuruldular. Müziklerinde blues, soul, funk, kelt, Hint, Arap ve Latin tınılarını bulunur. Hemen hemen ABD’nin tamamını gezdiler.
Özellikle Page'in çift boyunlu SG'si olan benzersiz Gibson elektro gitarları çaldı.
Üyeler: Jimmy Page (gitar), Robert Plant (vokal, armonika), John Paul Jones (bas gitar, klavyeler, mandolin) ve John Bonham (davul)
Led Zeppelin grubu, dünya çapında toplam 300 milyon albüm satışına ulaşmıştır. Bu rakamlarla Amerika'da satış sıralamasında The Beatlesve Elvis Presley'in peşinden üçüncü sırada bulunmaktadırlar. İki yeniden birleşme konseri, hayranlarla son derece başarılı oldu ancak hayatta kalan üyeler arasında yeniden düzenleme yapmak oldukça zorlaştı.
  
Andy Warhol
Rus asıllı Amerikalı ressam, tasarımcı, film yapımcısı, yönetmen, prodüktör ve yazar. Gerçek adı Andrew Warhola‘dır. Pop Art akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Warhol, popüler kültürün en önemli ikonlarından biridir. Bir ressam, matbaacı ve film yapımcısı olarak en başarılı Pop Artist olarak kabul edilmektedir. Doğum: 1928 yılında Pittsburgh, PA dünyaya gelmiştir.
Amerikan popüler kültürünün öne çıkan imajlarını kullanmayı seven Warhol, çalışmalarında günlük hayatta herkesin kullanabildiği nesneleri temel alıyordu.

Truman Capote
(1924 New Orleans-1984 Los Angeles), ABD'li yazar. "Yeni Güney Romantikleri"nin öncülerinden sayılan Capote'un yapıtlarında anne ve babasından uzak geçirdiği çocukluk yıllarıyla ilgili anılar, toplumla uyum sağlayamayan insanlar yer alır. Truman Capote, 1946'da "Shut A Final Door" adlı öyküsüyle O. Henry Ödülü'nü kazandı. Capote American edebiyatının harika çocuklarından biridir.
Diğer ünlü başlıklar arasında, Diğer Sesler, Diğer Odalar adlı eseri yazarın ilk ses getiren ve beğinilen eseridir. Bunun yanı sıra Tiffany'de Kahvaltı (Breakfast at the Tiffany) ve Grass Harp isimli başlıca yapıtları da dünya genelinde ses getirmiştir. 1961'de Audrey Hepburn ve George Peppard'ın oynadığı bir filmde yapıldı.

#60 lar
#70 ler
#80 ler
#90 lar
#müziklisteleri
#hitler
#hitmüzikler
#60larmüzik
#bilmendefaydavar




Yorumlar