Dünyada Türkiye'nin adını başarıyla temsil eden 4 Türk şef
Michelin yıldızlı ve Michelin yıldızı ile The World's 50 Best Restaurants listesine girme potansiyeli olan önemli restoranların Türk şefleri Ali Güngörmüş, Somer Sivrioğlu, Serkan Güzelçoban ve Fatih Tutak yer alacak.
Ali
Güngörmüş
Michelin yıldızı alan ilk Türk
mutfak şefi olan Ali Güngörmüş 1976 Tunceli doğumludur. Şeflik
eğitimi almanın ardından henüz 27 yaşındayken 20 kişilik ekibiyle Hamburg'da
bulunan Elbe nehri kıyısında restoranını açmıştır. Bu başarısını bir Michelin
yıldızı ile taçlandıran şef yazdığı kitaplarla da gastronomi dünyasını
şekillendirmeye devam ediyor. Almanya'da ülkenin geleceğini şekillendiren 100
insan listesinde yer alan Güngörmüş, Mediterran isimli kitabını yazmış ve
"Ali Güngörmüş" ismiyle kendi hayatını ve reçetelerini içeren bir kir
kitap da yayımlamış. Bu kitap Dünya Yemek Kitapları Ödülü Yarışması'nda Akdeniz Mutfağı
dalında 2008 senesinde Almanya'da yayınlanan en iyi yemek kitabı seçilmiş.
Ali
Güngörmüş

Somer
Sivrioğlu
1971’de İstanbul’da dünyaya gelen Somer Sivrioğlu 1996
yılına kadar Türkiye’de kaldı. Ardından Avusturalya’ya taşındı. Restorancılığa
annesinden aldığı eğitimler ile başladı. Uzun yıllar annesinin yanında çalışan
Somer Sivrioğlu, öğrendiklerinin üzerine her geçen gün eklemeler yaptı. 25
yaşında kuzeni ile birlikte Sydney’de restaurant açtı. Köşe yazarlığı da yapan
Somer Sivrioğlu , ayrıca radyo programı olan Lezzete Yolculuk’u sundu. En iyi
et, en iyi restorant, en iyi lezzet ödülü gibi birçok dalda ödül aldı.

Serkan Güzelçoban
Serkan Güzelçoban
dünyada Michelin yıldızı alan ikinci Türk şef. Fakat Güzelçoban’ı diğer tüm
Michelin’li şeflerden farklı kılan, bunu restoranında çalışan engellilerle
birlikte başarmış olmasıdır. Güzelçoban 13 yaşından beri mutfakta
çalışıyor. Bu işin hem eğitimini almış hem de yıllarca yurt dışı da dahil olmak
üzere birçok ünlü şefin yanında yetişmiş.
Henüz
30 yaşında. Almanya'da doğup büyümüş Türk bir şef. Üstelik de kendi
lokantasında Michelin yıldızı alabilmiş olan dünyadaki ikinci Türk ( İlki Hamburg'daki
Le Canard’ın sahibi Ali Güngörmüş).
Henüz
30 yaşında. Almanya'da doğup büyümüş Türk bir şef. Üstelik de kendi
lokantasında Michelin yıldızı alabilmiş olan dünyadaki ikinci Türk ( İlki Hamburg'daki
Le Canard’ın sahibi Ali Güngörmüş).
Fatih Tutak
Fatih Tutak,
Türkiye’nin yetiştirdiği son dönemin en başarılı şeflerinden biri. Öyle ki,
başında bulunduğu Bangkok’taki The House on Sathorn, Asya'nın 50 En İyi
Lokantası 2017 listesinde 36’ncı sırada yer aldı. Bolu Mengen Aşçılık Okulu
mezunu olan Fatih Tutak, yurt içindeki birkaç mutfak tecrübesinden sonra Çin’e
gidiyor ve meşakkatli Asya serüveni başlıyor.

Yazan: Muzaffer Karakuş
#ünlüşefler
#türkşefler
#masterchef
#yemekteyiz
#mutfaksavaşları
#türkmutfağı
#osmanlımutfağı
#yemekprogramları
#bilmendefaydavar
Yazan: Muzaffer Karakuş
#ünlüşefler
#türkşefler
#masterchef
#yemekteyiz
#mutfaksavaşları
#türkmutfağı
#osmanlımutfağı
#yemekprogramları
#bilmendefaydavar
Yorumlar
Yorum Gönder