Dünyada Türkiye'nin adını başarıyla temsil eden 4 Türk şef

Dünyada Türkiye'nin adını başarıyla temsil eden 4 Türk şef 

Michelin yıldızlı ve Michelin yıldızı ile The World's 50 Best Restaurants listesine girme potansiyeli olan önemli restoranların Türk şefleri Ali Güngörmüş, Somer Sivrioğlu, Serkan Güzelçoban ve Fatih Tutak yer alacak.

Ali Güngörmüş
İlgili resimMichelin yıldızı alan ilk Türk mutfak şefi olan Ali Güngörmüş 1976 Tunceli doğumludur. Şeflik eğitimi almanın ardından henüz 27 yaşındayken 20 kişilik ekibiyle Hamburg'da bulunan Elbe nehri kıyısında restoranını açmıştır. Bu başarısını bir Michelin yıldızı ile taçlandıran şef yazdığı kitaplarla da gastronomi dünyasını şekillendirmeye devam ediyor. Almanya'da ülkenin geleceğini şekillendiren 100 insan listesinde yer alan Güngörmüş, Mediterran isimli kitabını yazmış ve "Ali Güngörmüş" ismiyle kendi hayatını ve reçetelerini içeren bir kir kitap da yayımlamış. Bu kitap Dünya Yemek Kitapları Ödülü Yarışması'nda Akdeniz Mutfağı dalında 2008 senesinde Almanya'da yayınlanan en iyi yemek kitabı seçilmiş.

Somer Sivrioğlu

somer sivrioğlu ile ilgili görsel sonucu1971’de İstanbul’da dünyaya gelen Somer Sivrioğlu 1996 yılına kadar Türkiye’de kaldı. Ardından Avusturalya’ya taşındı. Restorancılığa annesinden aldığı eğitimler ile başladı. Uzun yıllar annesinin yanında çalışan Somer Sivrioğlu, öğrendiklerinin üzerine her geçen gün eklemeler yaptı. 25 yaşında kuzeni ile birlikte Sydney’de restaurant açtı. Köşe yazarlığı da yapan Somer Sivrioğlu , ayrıca radyo programı olan Lezzete Yolculuk’u sundu. En iyi et, en iyi restorant, en iyi lezzet ödülü gibi birçok dalda ödül aldı.

Serkan Güzelçoban

Serkan Güzelçoban ile ilgili görsel sonucuSerkan Güzelçoban dünyada Michelin yıldızı alan ikinci Türk şef. Fakat Güzelçoban’ı diğer tüm Michelin’li şeflerden farklı kılan, bunu restoranında çalışan engellilerle birlikte başarmış olmasıdır. Güzelçoban 13 yaşından beri mutfakta çalışıyor. Bu işin hem eğitimini almış hem de yıllarca yurt dışı da dahil olmak üzere birçok ünlü şefin yanında yetişmiş. 


Henüz 30 yaşında. Almanya'da doğup büyümüş Türk bir şef. Üstelik de kendi lokantasında Michelin yıldızı alabilmiş olan dünyadaki ikinci Türk ( İlki Hamburg'daki Le Canard’ın sahibi Ali Güngörmüş).

Fatih Tutak

Fatih Tutak, Türkiye’nin yetiştirdiği son dönemin en başarılı şeflerinden biri. Öyle ki, başında bulunduğu Bangkok’taki The House on Sathorn, Asya'nın 50 En İyi Lokantası 2017 listesinde 36’ncı sırada yer aldı. Bolu Mengen Aşçılık Okulu mezunu olan Fatih Tutak, yurt içindeki birkaç mutfak tecrübesinden sonra Çin’e gidiyor ve meşakkatli Asya serüveni başlıyor. 











Yazan: Muzaffer Karakuş

#ünlüşefler
#türkşefler
#masterchef
#yemekteyiz
#mutfaksavaşları
#türkmutfağı
#osmanlımutfağı
#yemekprogramları
#bilmendefaydavar





Yorumlar