Sirkenin Faydalarını Biliyor muydunuz?



Potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, A, B1, B2, B6, C, E vitaminleri gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin bir kaynak olan sirke, birçok hastalığa karşıda koruyucu özelliğe sahip. İçerisinde yaklaşık %4 oranında asetik asit ve birçok vitamin ve mineral içeren sirkenin kullanımı modern tıbbın babası denilen Hipokrat’a kadar uzandığını biliyor muydunuz? Hipokrat zamanında  sirkeyi enfeksiyon ve iltihapların temizlenmesinde kullanılmaya başlandığı düşünülüyor.
Hadi bu mucize ürünün birbirinden faydalı kullanım alanlarına bakalım.
1.Antimikrobik Özelliği

Sirke mikrop kırıcı özelliği sayesinde sebze ve meyvelerde bulunabilen ve insanlara zarar veren bakterileri yok eder. Meyve ve sebzeler günümüzde dahi sirkeli suda bekletip yıkanmaktadır. Sebzeler ve meyveler üzerinde bulunan kimyasal kalıntıların arındırılmasında etkin bir üründür. Hijyen açısından kadınlar çok önem verir.

2.Antiglisemik Özelliği

Sirkenin kandaki glikoz ve insülin oranını baskıladığı ve antiglisemik özelliği sayesinde kan basıncını düşürdüğü keşfedilmiştir. Böylece kalp ve damar hastalıklarına karşı da yüksek oranda koruma sağladığı da yapılan araştırmalarda ortaya konulmuştur.

3.Antibakteriyel Özelliği

Sirkenin içinde bulunan asit ve enzimler saç derisinde meydana gelen bakterilerin temizliğinde de kullanılabilir. Saç köklerini derinlemesine temizler ve kepeği yok eder. saça canlılık kazandırır. Ayrıca kemik sağlığının korunmasında da yardımcı olur.

5.Çözücü Özellik

Sirke sahip olduğu çözücülüğü ile çaydanlık ya da kahve makinelerinde yer alan kireci kolayca çözer ve ışıltılı bir şekle getirir.

Ayrıca sirkenin zayıflamak için salatalarda kullanıldığı ve bunun yanı sıra soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıklarda tedavi edici faydaları da bilinmektedir.

#sirke #üzümsirkesi #elmasirkesi #sirkeninfaydaları

Yorumlar