Dedikodu Yapmanın Çok Önemli 6 Faydası

Değerli Okuyucularım Merhaba;

Bu yazımda sizlerin epey bir ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir konu hakkında yazmak istedim. Umarım bu konudan keyif alır farklı bakış açıları yakalama şansınız olur.

Dazed blonde looking at her friendEvet başlıktan da anlaşılacağı üzere konumuz dedikodu ve faydaları. Çok ilginç değil mi? Hem dedikodunun tanımı derken hemde faydaları diyorum. Gıybetin faydası mı olur? dediğinizi duyar gibiyim ama güvenin bana hayat etki-tepki kanunlarıyla süreklilik kazanır. bir çözümü ancak bir problem karşısında aramak gibi bir şeydir. Yani bir durum yaşanmışsa yada bir tavır vardır ki dedikodu olsun ve dedikodu da beraberinde yeni tavırları oluştursun.

Burada dedikodu kavramı üzerine konuşurken eksilerini konuşup canınızı sıkmak yerine sosyolojik artı yönlerini sizlerle paylaşmak ve yeni pencerelerden bu durumu sizlerle değerlendirmek istiyorum.

Peki Nedir Dedikodu? Yani bunun bilimsel bir açıklaması var mıdır?

Aslında ilk düşündüğümde bu kelimenin karşıtı olarak birileri hakkında kötü konuşmak gibi bir şey geliyor aklıma ve eminim duyar duymaz hepimizin aklında aynı kavram oluşuyordur. Ancak bu sıradan bakışı bir kenara bırakalım ve tarafsızca konuşalım.

Two friends whispering secrets to shocked brunetteDedikodu aslında kelime olarak söylenti kelimesine anlamca yakınlık teşkil eder. Öncelikle söylenti sadece bir kişi ile gerçekleşemediği için iki veya daha fazla kişinin katılımıyla gerçekleşir. Ancak söylentilerde sadece olumsuz konular konuşulmaz elbette. bu açıdan lütfen herkes cebindeki ön yargıları çöpe atsın. Söylentiler mutlu haberler, heyecanlı konular, ilginç detaylar üzerine konuşulur.

Buradan şu konuya varabilir miyiz peki? Aslında vücutta merakla birlikte adrenalin oluşturur.
Dedikodu kavramı aslında özel paylaşımdır. Hassasiyet gerektirir ve özeldir. Bu yüzden herkesle yapılmaz. ağız birliği ve fikir birliği gerektirir.

Peki siz sadece dedikodunun mahalle arasında veya komşuların beş çayında yapıldığını mı düşünüyorsunuz?

Hayır. Şunu size içtenlikle söylemek isterim ki komşu teyzenin ahını alıyorsunuz. Günlük mahalle arasında yapılan dedikodu iş dünyasında veya daha doğru bir tabirle iş ortamında yapılan dedikodunun çeyreği sayılmaz.

Neden mi?

Laughing girls drinking tea and talkingİş dünyası içerinde yapılan dedikodu oranının en fazla olduğu bir çok araştırmada ortaya konulmuştur. Bu konuya sadece bizim aşina olduğumuzu düşünmeyin lütfen. Yabancı ülkelerin hepsinde aynı konu dönüyor. İş dünyası dedim bu çok önemli aslında bunun da bir sebebi var.

Bir çalışan iş yerinde en az sekiz saat geçiriyor. İş arkadaşıyla olan paylaşım süreci aslında eşiyle veya akrabasıyla geçirdiği süreden daha fazla. Çünkü bu süreyi daha kurallı ve daha disiplinli olarak geçirdiği için dedikodu açısından daha verimli hale geliyor.

Çok eğlenceli değil mi? Konu ilerledikçe dedikodu pembeleşiyor. Hadi bırakmayalım altına odun atalım.

Peki sizce iş yerinde dedikodu yapmak zararlı değil mi? 
Cevap aslında bizim kültürümüzden olan insanlara göre evet. ama elin Amerikalısına göre hayır. 

Peki neden?
1.İş yerinde farkındalık oluşturduğu,
People discussing geeky woman in library2.Çalışanları paylaşıma yönlendirdiği,
3.Sağlık açısından kişiyi konuşmaya iterek stresi azaltıp depresyondan koruduğu
4.Birlikteliği sağlayarak takım çalışması oluşturduğu ve verimliliği arttırdığı,
5.Kişilik özelliklerini keşfetmeye ve geliştirmeye sevk ettiği,
6.Sosyal yönünü geliştirdiği düşünülmektedir

Three young women looking at pictures on tabletBu aslında bardağa dolu tarafından bakmak gibi bir şey. Ben gerçekten yaşadığım bir çok iş deneyiminde bu kavramın esas konu olduğunu ve sağlam kontrol ve etkili savunmanızın olmadığında yıkılabileceğini gördüm. Bu yüzden bu konu çok hassas kabul edilir ve pek iş yaşamında telaffuz edilmez.

Umarım bu konudan keyif almışsınızdır ve yarın bu konu üzerine arkadaşlarınızla veya sevdiklerinizle sohbetler edersiniz.

Kesinlikle bu konuyla ilgili siz değerli okuyucularımdan yorumlar bekliyorum.

Lütfen düşüncelerinizi bana iletin

Sevgiyle ve okumakla kalın

By Muzi



#dedikodu
#gossiping
#tittletattle
#gossipinthebussiness
#dedikodununfaydaları
#dedikodunedir
#bilmendefaydavar






Yorumlar