Çocuğunuzun Yapabileceği Etkili 10 Spor

Değerli Okuyucularımız Merhaba;
Bu yazımızda çocuklar ve spor etkinlikleri üzerine yazmak istedik. Sanırım bugün çocuklar için teknoloji kullanımının kontrolden çıktığını söylediğimde benimle aynı fikirde olacaksınız. Bugünlerde her yerde telefon, tablet, Pc ekranına yapışmış çocuk görmenin son derece doğal olduğunu kabul ediyoruz.
Ebeveynler için bunu kabullenmesi çok zor değil. Ne de olsa hiçbir şey, çocukların teknolojiyi kullanmasına izin vermekten daha hızlı bir huzur hissi uyandırmıyor. Ancak teknolojinin olumsuz yönleri çoktur. Çocuklukta obezite, diyabet ve daha pek çok değişik rahatsızlıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor.
Çözüm açık görünüyor. Çocuklarımızı ekranlardan uzak tutmalı ve fiziksel aktiviteye yönlendirmeliyiz.
Peki nasıl ve ne gibi aktiviteler?
Bu yazımızda çocuklar için en iyi egzersiz ve spor çeşitlerini anlatacağım. Daha da önemlisi, gerçekten seveceklerini ve tekrar tekrar yapmak isteyecekleri sporlar üzerine keyifli bir sohbet edeceğiz.
Öncelikle kabul edelim ki çocuklarımıza tabletleri veya dizüstü bilgisayarları indirmelerini ve dışarı çıkıp oynamalarını söylemek kolay olmayacaktır. Çünkü göz teması ve parmak kontrolü ile oyunlar aşırı derecede bağımlılık yapıyor ve çocuklarda müthiş bir istek uyandırıyor.
Minecraft oynarken veya YouTuberlık yaparken çevrimiçi dünyadan çevrimdışı dünyaya çıkarmak oldukça zordur. Aslında burada bahsettiğim zorluk sporu bir defalığına değil de alışkanlık haline getirebilmektir.

Eğer zorlukları anladıysak hadi şimdi onlar için onları cezbedecek sporlar bulalım.


Little friends playing with hula hoops in parkHula hoop’un egzersize veya spora benzeyen bir yönünün olduğunu sanmıyorum. Ama tahmin edin neden yazdım? Hula hoop yapmak harika bir kardiyo egzersizidir! Aynı zamanda koordinasyona da önemli ölçüde yardımcı olur. Gelişmiş odak ve konsantrasyon da yan faydalardır.
Fakat çocuklarınızın talep etmesi için, karanlıkta ışıldayan hula hoop çemberleriyle çalışmayı deneyin. Herkes karanlıkta parlayan nesneleri sever!

Ayrıca renk değiştiren çemberleri de seçebilirsiniz. Herhangi bir karanlık odayı çocuklarınız için anında bir dans partisine dönüştürün ve kalorilerin yakılmasını izleyin!

Happy kids playing rope tug of war in park

Halat çekme yarışları düzenleyerek çocuklarınızı rekabet içeren spor türlerine yönlendirmiş olursunuz. El ve kol becerilerinin hat safhada olduğu bu sporda koordinasyon ve takım çalışması en üst seviyededir. Yağmurlu bir günden sonra gerçekleştireceğiniz bir aktivite çamur banyosuna ve inanılmaz çığlıklar içerisinde keyifli zamanlar geçirmenize neden olacaktır.

Father is teacher teaching taekwondo kids

Dövüş sanatları çocuklar için harika bir egzersiz seçimidir. Bu spor türü çocuklarımızda aşağıdaki nitelikleri kazandırmaya ve geliştirmeye yardımcı olur:
.Güven
.Odaklanma
.Esneklik
.Özgüven
Bu zihinsel ve duygusal yararların yanı sıra, dövüş sanatları dikkat eksikliği hiperaktivite gibi sorunları olan çocuklar için en çok önerilen faaliyetlerden biridir.
Dövüş sanatları, el-göz koordinasyonu, temel güç, denge ve baskı altında sakin kalma becerisi geliştirme konusunda harikadır.

demo 24

Kaya tırmanışı zindelik sağlayan en önemli sporlar arasındadır. İnanılmaz bir şekilde mükemmel kol ve bacak kasları inşa ediyorsunuz. Ayrıca ne zaman ve nereye hareket edeceğinize karar vermede strateji becerilerinizi de geliştirirsiniz.

Daha da önemlisi, kaya tırmanışının kaygı, özgüven ve depresyon üzerinde çok olumlu etkilerinin olduğu da araştırmalarla ortaya konmuştur.


Eğer kırsal kesimlerde veya dağlık alanlarda bulunmak gibi bir şansınız yok ise endişelenmeyin artık şehir merkezlerinde de çocuklar için duvar tırmanışları yaptırılıyor. Emin olun çok güvenli.

Family enjoying a nice day at the pool
Hepimiz çocukların yüzmeye ne kadar yatkın olduğunu biliriz. Yüzme ile ilgili olarak vücudun birçok kasını çalıştırdığını özellikle omuzları geliştirerek boy uzamasına olan artıları da bilinenler arasındadır. Esneklik, iltihabı azaltma, kas ve kemik kütlesi oluşturma için mükemmeldir. Çocukların çoğu, yüzmeyi ve havuzda arkadaşlarıyla oynamayı sever.

Şehir merkezlerinde belediyeler ve özel yüzme okullarının bu hizmeti sunması ile artık denize yakın yerlerde yaşamanızı gerektirmiyor. Karasal bir yerde yaşayan ama çok iyi yüzen çocuklar yetiştirebilirsiniz.

demo 24

Tenis harika ekip çalışması ve kendine güven kazandırır. Aynı zamanda strateji için mükemmeldir; video oyunları oynamak yerine çocuklar için harika bir aktivite.
Ancak tenisteki asıl faydalar;
.El-göz kordinasyonu
.Esneklik
.Motor kontrolü
.Denge

Çocuğunuza tenis sevgisi verdikçe becerilerinin çok fazla geliştiğini ve ileriki süreçte bunu bir yaşam tarzı haline getireceğini fark edeceksiniz.

Smiling girl child in dhanurasana pose, white studio background

Çocuklar bu spor ile esneklik, koordinasyon, gelişmiş bilişsel işlev, öz disiplin ve şaşırtıcı fiziksel güç kazanırlar.

Okul öncesinde dahi bu spor çocuklara aşılanmaya çalışılıyor. Çocukları spora karşı yönlendirmede ve beslenme konusunda da oldukça yönlendirici olduğu söylenebilir.


Bu spor ile çocuğunuzun esneklik kazanması ve bu sayede dayanıklılık seviyesinin artması kaçınılmazdır.

demo 24

Artık bu sporu bilmeyen ve sevmeyen yoktur. Çocuklar için özellikle top eğlence kaynağıdır. Ancak futbol bir takım oyunudur. Paslaşma paylaşma ve takım zaferi ile odaklanır. Amaç sadece gol atmak değil iyi bir takım olabilmektir. İleride çocuğunuzun paylaşımcı ve takım oyuncusu olmasını sağlar.
Futbol, esneklik ve koordinasyon sağlarken kalp-damar sağlığını da korur. En önemlisi, mükemmel takım çalışması becerilerini teşvik eder ve çocuklar bunu yaparken çok eğlenir.

Futbol dışarıda oynandığından, dışarıda oynayan çocuklarınızın çoğu daha fazla D vitamini alıyorlar ve daha güçlü kemikler geliştiriyorlar.

























Takım oyunlarının aksine güreş yalnızca 2 kişiye odaklanır. Rakibinizin yakın temas yoluyla neler yaptığını hissetmeye çalışırsınız. İnanılmaz bir duyarlılık geliştirir.
Teşvik etmeye yardımcı olduğu için çocuklar için en iyi egzersizlerden biri:
.Öz-denetim
.Kişisel sorumluluk
.Kendini savunma becerileri
Ayrıca, okulu kırmayacak çocuklar için harika bir egzersiz. Bir sürü özel donanıma ihtiyacınız yoktur.


























Parkur sporlarını kim sevmez ki?
Herkes kendini bu platformlarda süper kahraman gibi hisseder. Çocuklarda güven, dayanıklılık, cesaret gibi özelliklerin gelişiminde oldukça etkilidir. Biraz dövüş sporları biraz salon sporları ile bağlantılı spordur. Ninja Worrier gibi yarışmalarda yarışanların çoğu bu spor dalı ile ilgilenmiştir.
Kas ve Kemik gelişiminde oldukça önemli bir spor çeşididir.

Sporla ve Keyifle Kalın

Muzaffer Karakuş

#spor
#olimpiyatlar
#dövüş sporları
#dağcılık
#yüzme
#tenis
#karate

#bilmende fayda var







Yorumlar