ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK NEDİR?


ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK NEDİR?
Crowd of protestersHer yeni gün insan hayatını kolaylaştıracak teknolojik ürünler insanlığın hizmetine sunuluyor. Günümüzde, teknolojinin hızlıca yayılmasının sağlık üzerindeki etkileri ülkelerin gündeminde ilk sıralarda yer almaya başlamıştır.   

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1996 yılında ilk olarak Elektromanyetik Alan Projesini başlatarak, elektromanyetik alanların sağlık etkilerini araştırmaya başlamıştır. Türkiye’den temsilcilerin yer aldığı proje ile kullanım alanlarına göre Elektromanyetik Alanlara maruz kalmaya ilişkin standartları belirlemektedir.

Elektromanyetik Kirliliğe neden olan cihazları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan tüm elektrikli cihazlar,
- Cep telefonları, bluetooth kulaklıklar,
- Baz İstasyonları, TV ve radyo vericileri
- Yüksek Gerilim Hatları, trafolar
- Hastanelerde kullanılan Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) cihazları vs.

People using smartphoneBurada özellikle, tereddütsüz en yaygın kullanılan teknolojik ürün; cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik kirliliğin sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekmek istiyorum. Cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların, girdikleri dokulara enerjilerini aktararak onların ısısını artırdığı artık kanıtlanmış bilimsel bir gerçek.  Aşırı ısı artımı ise dokuların işlevlerini bozabiliyor. Uluslararası bilimsel kurulun (ICNIRP) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) saptadığı ilgili “sınır değerler”, dokulardaki bu ısıl etkilere dayanıyor. Bu sınır değerlerine; Özgül Soğurma Hızı değerleri (SAR; Specific Absorption Rate) denilmektedir. Cep telefonu satın alırken bu SAR değerlerine dikkat etmekte fayda var.
Hücresel telefon ve baz istasyonları antenlerince üretilen ve halkın maruz kaldığı radyo dalgaları konusunda standartlar oluşturan ve standartlarına en çok başvurulan üç örgütü burada açıklamadan geçemeyeceğim.

1. ANSI(IEEE): Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü,
2. ICNIRP: Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu,
3. NCRP: Radyasyondan Korunma ve Ölçme Ulusal Konseyi


Ülkemizde Elektromanyetik Kirliliğe ilişkin önemli ve çok değerli çalışmalar yapan ve ayrıca WHO Üyesi olan Gazi Üniversitesi Non-İyonizan Radyasyon Koruma Merkezinden görüş ve öneriler de alınabilir.
Yoğun teknoloji ve ürünlerini tükettiğimiz bu dönemde insana ve çevreye zarar vermeyen teknolojilerin kullanımının ilke haline getirilmesi temennilerimle.

By Ebruca

Kısaltmalar
WHO    : World Health Organization
ICNIRP : International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection
NCRP   : National Council on Radiation Protection and Measurements,
IEEE    : The Institute of Electrical and Electronics Engineers
ANSI    : American National Standards Institute,






Yorumlar