Etkili Başarı ve Motivasyon İçin 10 Kural















Hayat bazen lunaparktaki hızlı tren (Roller Coaster) gibidir. İnişler, çıkışlar, durgunluk ve hızlı anların adrenalinle dolu değişen yapısı aynen yaşadığınız hayatın ta kendisi gibidir.

Nereden mi biliyorum?
Bende bindim ve hissettiklerim gerçekten de düşününce aynen hayat gibi.  Her an karşılaşabileceğinizi düşündüğünüz yeni şeylere açık halde yaşarsınız. Hayat sürprizlerle doludur derler ya, bunun nedeni işte budur. Her an yeni şeyler.
Hayatımız içerisinde karşılaştığımız her durumdan yeni bir şeyler öğreniriz. Bunlar ileride daha deneyimli ve böylelikle yere daha sağlam basan ve temkinli birer birey olmamızı sağlar. Ama korkmayız yaşamaktan. Her şey insanlar için deriz.

Neden bu cümleyi kurarız sizce?
Aslında bu cümle; hayatın her aşamasında karşımıza zorluklar çıkabilir ve buna hazırlıklı olmalıyız anlamında kullanılır. Hayat her birimiz için sunulmuş bir hediye ancak hediye paketinin içerisinde ne yer aldığını bilmiyoruz. Güzel bir paket ve bize mutluluk veren ama açtığımızda içerisinden ne çıkacağını bilmeden kabul ettiğimiz bir hediye. Hiç bir şey kolay değil kabul ediyorum her zaman zorluklar yaşıyoruz ancak yine de bildiğim tek şey, her zaman dışarı çıkıp bir çözüm bulabileceğiniz. Unutmayın; her şey düşüncelerinizi ve eylemlerinizi değiştirmekle başlar.

Nereden başlamalıyız ve Ne yapmalıyız?
Hayatınızda atacağınız bazı adımlarla artık zor olmayacak buna inanabilirsiniz. Bu adımlar yaşamınızda kalıcı değişiklikler yaratabilecek basit bir başarı formülü olabilir. Hadi Bunları tek tek konuşalım.

Gerçekçi olun
Thoughtful teenage guy thinking over problemHayat kimse için kolay değil öncelikle bunu kabul etmelisiniz. Sadece sizin içerisinde yaşadığınız ve sadece sizin için dönen bir dünya ve sizin için doğan ve batan bir güneş olmadığını kabul ederek başlamalısınız hayata. Bu gerçekçilik sizi hayata daha fazla bağlar. Zorlukların üstesinden daha kolay gelmenizi sağlar. Bazen her şey yolunda olmadığını, kötü kararlar aldığını, bazı hatalar yaptığını ve olması gerektiği kadar çalışamadığını kabul etmelisin. Kabul edin yalanlarla üstünü kapatmaya çalışmayın. Olayları kabullenin ve zamana bırakın.
Kendine karşı tamamen dürüst olmalısın, bu noktada hayatının sorumluluğunu al, korkma ve ileriye git.

Farklı olmak için seçim yapın
Woman with an apple in one hand and a cake in the otherBelki de aynı şeyleri yapmaktan veya aynı yerlere gitmekten sıkıldınız. Hayatınız tamamen bir rutine binmiş olabilir. Ancak şunu unutmayın farklı olabilmek sizin elinizde. İyi bir planlayıcı iseniz önceden oluşturulacak yeni programlar ile hayatınıza renk katabilirsiniz. Hayır, ben planlama yapamam veya planlarım genelde ters gider diyorsanız hayatı akışına bırakın ve sıkıldığınız anda spontane şeyler yapın. Bir anda sinemaya gitmeye karar vermek gibi veya her çarşamba iş çıkışı markete gitmeniz gerekirken boş ver deyip sevgilinizi arayıp hadi dışarıda yemek yiyelim demek gibi.
Evet, şu anki durumdan zaten bıkmış olabilirsiniz ve farklı şeyler yapmanız gerekebilir. İçinde bulunduğunuz dünyadan bıkmak yeni şeylere başlamak için fırsat oluşturur. Yeni şeyler aramanızı sağlar ve böylece daha iyi alternatifler yapmanız için seçim şansı verir. Bu tür kararlar vermenin ve her şeyi değiştirmenin bir yolu var! Sadece İsteyin yeter.

Gerçekten iyi olduğunuz bir şey arayın
Dreamy beautiful woman touching chin with fingerHayatınız belirli alanlarda sıkıcı olabilir, ancak her alanda sıkıcı olması gerekmez. Yani kendinize ait özelliklerinizi yeterince bilmiyor olabilirsiniz. Örneğin yazmayı deneyin ya da bir müzik aletiyle uğraşın. Farklı yetenekleriniz olduğunu göreceksiniz. Bu size yeni sosyal alanlar kazandırır ve rutinden çıkarır. Bu yavaş bir süreç olabilir, ancak sürekli olarak her gün aynı saatte işe giden, aynı saatte işten çıkan, aynı saatte akşam yemeği yedikten sonra TV’nin karşısında uyuklayan biriyseniz inanın bu sizin için doğru bir karar ve olumlu bir değişim olacaktır.

Doğru soruları sorun
A woman smiles with a question mark“Daha iyi olmak için ne yapabilirim?” “Vaktimi en iyi şekilde nasıl kullanabilirim?” “Nerede ve ne zaman yanlış yaptım?” “Neyi doğru yapmıyorum?”
Unutmayın doğru soruları sormak her zaman mükemmel cevaplara yol açacaktır. Yaşamınızla ilgili, şu an nerede olduğunuzu ve kendinizi daha iyi olmak için nasıl konumlandıracağınızla ilgili sorular sorarken gerçekten iç içe geçmiş ve karmaşık sorular yerine basit ve anlaşılır olmanız gerekiyor. Alacağınız cevaplar, daha mutlu ve daha başarılı olmanız için daha kesin ve daha kesin bir yol bulmanıza neden olacaktır.
Ayrıca başkalarına gerçekten neyin iyi olduğunu veya neyin yanlış olduğunu sormaktan çekinmeyin. Bu konuda olumlu rol modeller kullanın. Başarılarını takdir ettiğiniz ve sosyal yaşamda aktif ve net insanlardan faydalanmaya çalışın.
Günün sonunda, arzu ettiğiniz hayatı aramanın sizin göreviniz olduğunu bilin ve belki de soracağınız doğru sorular sizi oraya götüren şey olabilir.

Bir akıl hocası edinin
Serious business expert training new employeeHayallerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak bir rehber olarak hareket edecek bir akıl hocası bulmanız, asırlık bir başarı ilkesidir.
Hayatta belirli bir alanda iyi iş çıkaran birini bulun, evet, onlar gibi olmak ve onların vesayetini kucaklamak istersiniz.
Arayabileceğin birisine sahip olmak sana daha iyi olmak için ilham verecektir.. Kesinlikle size söyleyecek bir şeyleri olacaktır, sizi harika şeyleri başarmak için oraya çıkarmanıza yardım edecektir.
Öyleyse dışarı çık, hayatında kesinlikle büyük etkisi olabilecek olumlu rol modelleri ara.

Sorumluluk sahibi olun
Blonde young woman clenching her fist standing against white backgroundOyundan şikâyet etmek veya oynamamak sizi hiçbir yere götürmez. Sıkışmış hissetmekten vazgeçmek istiyorsan, eylemlerinin ve şimdi olduğun yerin sorumluluğunu almayı öğrenmelisin.
Enerjinizi şikayet ederek veya olumsuz şeyleri dile getirmekle geçirmeyin. İyi yönden bakın yada öğrenin. Gerçekten sorumlu davranırsanız, içinde bulunduğunuz herhangi bir sıkıntıdan çıkacağınızı bilin.

Farkında olun
Excited young man showing horn signs and screaming at cameraKendini bilmek, binlerce savaş kazanmana yardım eder. Öz farkındalık hayallerinizdeki hayatı yaşamak için çok önemlidir. Kendinizle ilgili bu tür bilgiler sizi büyük başarılara götürebilecek şeyleri bulmanıza yardımcı olur.
Belki de kendinizle konuştunuz ya da şüphe ettiniz, hayatınızla neler yapabileceğinizi düşünün. Sizden bahseden ya da yapamayacağınızı söyleyen insanlar gerçekten sorun değil gerçek olan sizsiniz.
Ve eğer sorun sizseniz, çözüm de siz olabilirsiniz. Kim olduğunuzu, ne istediğinizi ve nereye gittiğinizi bilirseniz, kimse sizi durduramaz ya da caydıramaz.
Öyleyse kendin çalış, hayatındaki olaylardaki rolünü kabul et ve yoluna girecek zorluklarla yüzleşmek için güçlü yönlerini nasıl geliştirebileceğini gör.

Hayatının kontrolünü tamamen ele alın
demo 24Başarıya giden yolda hiçbir şey şansa bırakılmamalıdır. Hayatın senin sorumluluğunda olduğunu düşünmelisin. Sürücü koltuğundaki sensin. Aldığınız kararlar üzerinde kontrol sizde. Ayrıca, olaylara veya diğer kişilerin eylemlerine nasıl cevap vereceğiniz konusunda da kontrol sizde.
Elbette, yol boyunca engeller olacak, ancak sizi ilerletecek bir rehber felsefeye veya ideolojiye sahip olmalısınız.
Nasıl olmak istediğinizi bilirsiniz, yine de ne olacağını bilemezsiniz. Yaşamınızdaki birçok faktörü kontrol edemeyebilirsiniz, ancak tutumunuzu, kişiliğinizi ve özlemlerinizi kontrol altına alırsanız kaderinizi kontrol edebilirsiniz.

Çevrenizi iyileştirin
Sevincinizi ve özgüveninizi çalan olumsuz bir çemberin içindeyseniz, pek bir şey elde edemezsiniz. Hayat karşı negatif yüklenmenize neden olur ve isteksizleştirir. Bunun ile ilgili yapılacak ufak tefek rötuşlarla her şeyin daha iyiye gittiğini göreceksiniz.
Arkadaş çevrenizi geliştirin. Miktardan çok kaliteye odaklanın. Sizi kendinizin en iyi versiyonu olmaya iten ya da kendiniz hakkında iyi hissetmenizi sağlayan insanlar, sizin dünyanızın demirbaşı olsunlar.

Motive olun
demo 24Yaşam içerisinde kaybolduğunuzda yön bulmanıza yardımcı olacak birçok materyal ve kendi kendine yardım el kitabı bulabilirsiniz. Bunlar ruhunuzu besleyecek ve motivasyonunuzu arttıracak materyallerdir.

Ne yaşarsanız yaşayın, ne kadar zor duruma düşerseniz düşün odaklanın ve kullanabileceğiniz materyalleri bulun. Olumlu materyalleri dinleyerek veya okuyarak kendinizi motive edin. Bu şekilde başkalarının nerede olduğunu ve kendinizin hayatın neresinde olduğunu bilirsiniz.

Yapamazsın'ları dinlemeyi bırakın, “yapabilirim” ruhuna sahip olanları dinlemeye başlayın.

Hayatın başarı ve mutluluk getirmesi dileğiyle

Muzaffer Karakuş

#farkındalıklar
#yaşam rehberi
#iletişim becerileri
#mentörler dünyası
#iletişim methodları
#bilmende fayda var


Yorumlar