Yapay Zeka ve Gelecek


Değerli Okurlarım;
Artificial intelligence illustrationBu yazımda, birçok defa duyduğunuz ve hatta filmlere konu olmuş bir konu hakkında yazmak istedim. Konumuz yapay zeka. Peki madem bu kadar sık duyduğumuz ve popülaritesi yüksek bir konuysa neden tekrar yazma ihtiyacı duydum? Hepimiz bir sinema filmi izlediğimizde filmin sonunu kestirebiliriz ama yüklenen anlam herkese göre değişebilir. İşte bende bu konuda yapay zeka ile ilgili bildiklerimizi konuşup bilemediğimiz veya hayal edemediğimiz konular üzerine yazmak istedim. Öncelikle yapay zeka kavramını değerlendirmek istiyorum ve başlangıç olarak öncelikle yapay ve zeka kelimelerini incelemekle yola çıkalım.

Yapay Nedir?
Türk Dil Kurumundaki karşılığı; ‘Doğadaki örneklerine benzetilerek insan eliyle yapılmış veya üretilmiş, yapma, suni, doğal karşıtı’ olarak yazılmıştır.
Şimdi zeka kelimesini inceleyelim;
Zeka Nedir?
Türk Dil Kurumundaki karşılığı; ‘İnsanın düşünme, akıl yürütme, objektif gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamı, anlak’ olarak yazılmıştır. Wikipedi’de karşılığı; ‘Zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneği’ olarak bulunmaktadır.

Kelimeleri anlam bakımından inceleyince yapay zeka kavramıyla aslında elde edilmek istenen kavram benim ve benim gibi bir çok insanın ortak anlayışı; insanın sahip olduğu zihinsel yeteneğin makinelere yüklenmesi şeklinde ortaya çıkıyor.

Peki varılmak istenen sonuç bu mudur?
İnsan makinelerden farklı olarak biyolojik bir varlık ve sahip olduğu özellikleri sayesinde dünya üzerindeki canlılar içerisinde üst sıralarda yer alıyor. Varlığını yeryüzünde hissettirdiği binlerce yıldan bu yana diğer canlılara karşı daima bir üstünlüğe sahip olmuştur. Peki diğer canlılara kıyasla onu öne getiren kavram sadece zeka mıdır? Tabi ki değil. Bunun yanı sıra sahip olduğu duygusal davranışlar da farklı canlılardan onu daima ayırmıştır.
İnsanı makinelerden ayıran en önemli özellik de biyolojik mekanizmasının ve zekasının dışında duygularıdır. Yapay zeka kavramıyla elde edilmek istenen ve net olarak da insanlığa anlatılmak istenen konu insanın sahip olduğu zeka ve yeteneklerin makinelerde de olabileceği ve bu makinelerin insanlığın hizmetinde kullanılabileceğidir.

Bu, dediğim gibi anlatılmak istenen kavram ancak benim bu konuda bir soru aklıma geliyor.

Neden buna ihtiyaç duyulsun ki?
Sanayi devrimi ile birlikte artan üretim makineleşmeyi ve otomasyonu beraberinde getirdi. Bu sürece insanoğlunun alışması çok sürmedi ancak kolayda olmadı. Dünya üzerindeki varlığımızı sürdürürken ana materyaller üretim, tüketim ve çoğalma. Çoğalarak varlığımızı bir sonraki nesillere aktarmak. Bu sistem zaten yüzyıllar hatta bin yıllardır sürüyor. İlkel olsa dahi sürüyordu. 

Bizi yapay zekaya iten ve onun varlığını dünya üzerinde oluşturma nedenimiz nedir?

Yapay zeka kavramı değerlendirilirken; Bilgi (Konwledge), Muhakeme (Reasoning), Problem Çözme (Problem Solving), Algı (Perception), Öğrenme (Learning), Planlama (Planning), Manipüle edebilme ve nesneleri hareket ettirebilme (Ability to manipulate and move objects) gibi yedi tane insana ait özellikten yararlanılmıştır.

Neden makineleşme ve otomasyonun ardından insana ait özellikler makinelere yüklenilmek istensin? Dünya nüfusu o kadar hızlı artmaktaki insanın yerine insan gibi davranacak makineler ya da yapay zekalar kullanılmak isteniyor.

Aslında insan özellikleri olan ama insandan üstün bir m

akine elde edilmek isteniyor. Bu mümkün mü? İşin gerçeği bu teknoloji ile mümkün gibi görünüyor. Bunun mümkün olmasından ziyade bazen tüylerimizi ürperten hislerde yaratıyor. Teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki insanın biyolojik yapısı içerisinde yer alan her alan makineler tarafından okunur hale geldi. Yalan söyleyip söylemediğiniz, heyecan ve adrenalin seviyeniz, yüz ifadeleriniz ve hatta beyin dalgalarınızdan zihnin içerisinden geçen düşünceleriniz dahi okunabilecek seviyeye geliyor. Makinelerin ya da yapay zekanın bunları okuyabilmesi ne kadar güvenli tartışılır. Ancak ünlü fizikçi Stefan Hawking aslında bu konu üzerinde endişelerini zaten gündeme getirdi ve bu kadar soru karşısında yapay zekanın insanoğlunun hizmetinden ziyade insanoğlunun yapay zekanın hizmetine girebileceği endişesini anlatmaya çalıştı. Burada yapılmak istenen yapay zeka olarak basit bir formülüzasyondan ziyade insana benzer makineler üretmekten geçiyor.

Bu konuda o zaman yukardaki tek bir soru aklıma geliyor; Neden buna ihtiyaç duyulsun ki?
Industrial robotics working assemble computer bitcoin mining via conveyor beltBelki bir makina insanın sahip olduğu özelliklerin tamamına sahip olamaz diyebilirsiniz. Sahip olduğumuz duygu gibi kavramlar bizi onlardan ayırıyor da diyebilirsiniz ancak bu sahip olduğumuz kavramlar yapay zeka tarafından algılanabilen özellikler olabilir.
Teknolojinin getirdiği heyecan ile bir çok yeniliği hayatımızın içerisine sokmaya çalışıyoruz ancak yapay zeka gibi kavramlar konusunda çok daha dikkatli davranmak gerekiyor. Sahip olduğumuz her şeyi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Üretim alanında otomasyon sisteminden artık Endüstri 4.0 ‘a geçişi konuşuyoruz. İnternet ve sanal ağ sayesinde merkezi yönetim ile insansız üretim sahaları oluşturuluyor. Bu noktada yapay zeka bu ağın parçası olduğu takdirde tehlikeli boyutlara neden olabilir.  

Bilim insanları Avrupa'da yürütülen yasama çalışmalarından bazılarını, özellikle de bu yılın başlarında AI ve robot bilimine yeni kurallar koymalarını öneren önerileri vurguladı. Avrupa Parlamentosu üyeleri, Avrupa Birliği çapında bu konuda kuralların gerekli olduğunu söyledi.

Bu gelişmeler Hawking' gibi düşünen bir çok kişiye umut veriyor.

Hawking, "Ben iyimserim ve dünyanın iyiliği için yapay zeka yaratabileceğimize inanıyorum. Bizimle uyum içinde çalışabileceğine de inanıyorum. Sadece tehlikelerin farkında olmamız, onları tanımlamamız, mümkün olan en iyi uygulama ve yönetimi kullanmamız gerektiğini ve olumsuz olabilecek sonuçların önceden tahmin edilebilir ve hazırlıklı olunması gerektiğini’’ ifade etmişti.

İngiliz fizikçinin yapay zekanın tehlikeleri hakkında bu ilk uyarısı değildi. Yapay zeka ve endişeleri hakkında bilim ve teknolojideki diğer önemli seslerden oluşan bir koro da oluştu diyebiliriz. Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk geçtiğimiz günlerde ‘yapay zekanın üçüncü bir dünya savaşına neden olabileceğini’ söyledi.

Diğer bazı teknoloji şirketleri CEO’ları da yapay zeka ile başa çıkmak için bazı yollar önerdiler. Microsoft'un kurucusu Bill Gates, robotların gelir vergisi ile karşı karşıya kalması gerektiği ile ilgili söylemi bu öneriler arasında sayılabilir. Bunun yanı sıra Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, yapay zekanın geleceği hakkında "gerçekten iyimser" olduğunu söyledi.
Business human and robot handshake 
Büyük çaplı teknoloji firmalarının bu konuda milyon dolarlık yatırımlarının olduğu biliniyor. İştah kabartan pazarların olacağı ve gelişmiş teknoloji ile ülkelerin sahip olabileceği güçler düşünüldüğünde bunda haklı olduklarını düşünmeleri normal ancak dünyanın geleceği için çok da makul görünmüyor.

Yukarıda size yapay zeka kavramı oluşturulurken insandan esinlenen yedi maddeyi açıklarken aslında beni endişelendiren en büyük özellik öğrenme özelliği oldu. Öğrenebilir olmak makineleşme ve otomasyonun bir üst versiyonu ve işte onun adı yapay zeka.

Umarım sadece insan ihtiyaçları için kullanılabilen makine ve teknolojiler insanoğlunun hizmetine sunulur. İnsan olmak ve sahip olduğumuz yetenekler bize birer hediyedir. Bizim hediyemiz olamayacak kadar da kıymetli olduğunu düşünüyorum.

Muzaffer Karakuş


Kaynaklar:






  





Yorumlar