Dijital Değişim ve İşletme Yönetimi


     Dr. Öğr. Üyesi Ali ÖZCAN
İşletmeleri  yaşayan, nefes alan, aldığı oksijeni tüm organları ile paylaşan, canlı organizmalar olarak kabul edersek, insanlarda olduğu gibi, bedeni yöneten bir de beyne ve sinir sistemine ihtiyaçları vardır demek yerinde bir benzetme olacaktır. Tabi işletmelerin beyni, işletmeyi yöneten organı da kabul edersiniz ki özellikle işletmelerin üst yönetimidir şeklinde adres gösterebiliriz. Fakat bu doğru mudur? Olması gereken bu mudur? Gelişmiş veya ağır bir beyin tek başına tüm vücudu yönetebilecek bir güce sahip midir?                                                                               
Zaman içerisinde işletmeler de tüm yaşayan organizmalar gibi değişime, değişikliğe uğrarlar. Bu değişimler bazen kendi inisiyatiflerinde olduğu gibi bazen de şartlar öyle gerektirdiği için mecburi değişimler olabilir. Değişimler bazen süreçlerde, bazen makinalarda veya kullanılan teknolojide, bazen insanlarda, mekan veya diğer kaynaklarda veya girdilerde olabilir. Eğer değişim olumlu yönde ise ilerleme, olumsuz yönde ise gerileme söz konusu olacaktır. Değişime ayak uyduramayan işletmeler ise yok olmaya mahkumdurlar. Tam da değişim demişken Darwin’in değişim ile ilgili cümlesini hatırlatmamak olmaz. “Doğada ne güçlü, ne en zeki türler ayakta kalabilir. Hayatta kalabilenler  sadece değişime ayak uydurabilenlerdir”. Bu söz işletmelerin teknoloji yatırımından, insana olan yatırımlarına kadar nitelendirilebilir, çeşitlendirilebilir.


Smart system businessman strategy illustration concept
Halen birçok işletmenin ihtiyacı olan yazılımı almak yerine excelde formül yazmaya çalıştığını görünce, halen birçok işletmenin her departmanının farklı yazılımlar kullanmaktan doğan zaman kayıpları ve bilginin dağınık olması ve kurumsal kaynak planlamasından haberlerinin olamaması nedeni ile bilginin konsolide edilememesi gibi birçok hatalı üretim yaptıklarını veya hatalı hizmet verdiklerini görünce, değişimin gerekliliğine olan inancımız da körüklenmektedir.


Business planning isometric template
Teknolojiye gerektiği zamanda gereken yatırımı yapamayan işletmeler, üretim süreçlerini halen geleneksel yöntemlerle yöneten veya geçiştiren işletmeler, insana yatırımı işletmeye bir yük olarak gören işletmeler maalesef yok olacaktır. İnsanları daha doğrusu çalışanlarını anlamayan, çalışanlarının dünyanın değişimi ile ihtiyaç ve beklentilerinin değiştiğini göremeyen ve bu yönde kendini yenileyemeyen işletmeleri pek de iyi günlerin beklediğini söyleyemeyiz. Hele ki içinde bulunduğumuz bu ekonomik kriz ortamında işletmeleri de ayakta tutacak yegâne kaynağın insan olduğu hatta kurumsal bağlılığı yüksek olan çalışanlar olduğu bir gerçektir. Peki, ne yapmak lazım ki çalışanların kurumsal bağlılığı artsın, motivasyonu artsın, kaliteden ödün vermeyelim, krizleri yönetebilelim…


Businessman application human digital business
Beyin örneğimize geri dönersek; beynin sadece ağırlığının değil, yani yönetici sayısının veya yöneticilerinin kilolarının, kullandıkları arabaların, maaşlarının arttırılmasının çözüm olamayacağı, aynı insanlarda olduğu gibi sinir sisteminin tüm vücuda yayılarak yönetimi beraber yapması gerektiğini vurgulamakta fayda var. İşletmeleri yöneten beyinlerin de sadece şirket yönetiminde toplanması ile kararları sadece birkaç kişinin tekeline bırakmak, yönetimden üretime birçok hatanın da doğmasına zemin hazırlayacaktır. Karar almada söz sahibi olmayan çalışanlar, kurumsal aidiyetlerini de yitirecek, performans ve verimi düşen çalışanlar işletmeye asıl o zaman yük olmaya başlayacaklardır.

demo 241939 yılında başlayan ve onlarca yıl veri toplayarak yapılan Harwood araştırmaları o zamanlar dahi göstermiştir ki, yönetim süreçlerine dâhil olan çalışanların moral ve motivasyonları artmış, kurumsal bağlılıkları gelişmiş, performans ve verimlilikleri önemli seviyede yükselmiştir. Ama ne yazık ki bu çalışmanın varlığından bile haberi olmayan birçok klasik yönetici halen işletmeleri klasik yöntemlerle yönetmeye, tüm yetki ve sorumlulukları bir veya birkaç kişide toplamaya çalışmaktadır.

Umarız bu yazı aracılığı ile birçok işletme yöneticisi acaba ne yapabiliriz? diye sorgulama fırsatı yakalayabilir. 
                                                                                                 Dr. Öğr. Üyesi Ali ÖZCAN





#ayın konuğu
#işletme yönetimi
#insan kaynakları
#personel yönetimi
#işletme
#yönetim ve organizasyon
#bilmende fayda var


Yorumlar

  1. Özellikle Z kuşağının da iş hayatına başladığı bu günlerde, işletmelerin teknolojiyi kullanmasının önemini anlatan yazınız çok değerli. Teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder