GEZEGENSEL SAĞLIK DİYETİ

Dünyanın dört bir yanından 37 bilim insanı EAT-Lancet Komisyonu çalışmaları için bir araya geldi. 2 yıl süren çalışmalarının sonunda, komisyonca 10 milyar kişiyi doyurmayı vaat eden yeni bir  beslenme yöntemi oluşturuldu. Gezegensel Sağlık Diyeti (Planetary Health Diet). Gezegensel Sağlık Diyeti ile, dünyanın en önemli üç sorunu olan; açlık, yanlış beslenme ve sera gazı salınımının yarattığı zararlar için ortak bir çözüm hedefleniyor. 

Beslenme yönteminin temeli, bitkisel kaynaklı beslenmenin tercih edilmesi ve kırmızı etin haftada bir tüketilerek, protein ihtiyacının geri kalanının tavuk veya balıktan alınmasına dayanıyor. Örneğin haftada bir Hamburger büyüklüğünde et tüketerek, hem yanlış beslenmeden kaynaklı hastalıklardan kurtulabileceğimiz, hem de et tüketimi için gerekli teknolojinin dünyaya verdiği zararı azaltabileceğimiz savunuluyor. Haftada bir et tüketmek belki ilk planda biraz zor. Ancak, örneğin Pazartesi günleri et tüketmeyerek başlayabiliriz. Nasıl mı?

New York'daki tüm devlet okullarında, 2018-2019 döneminde "etsiz Pazartesi" (meatlessmonday) uygulaması yapılmaya başlandı. Uygulama kapsamında okul kantinlerinde, Pazartesi günleri vejetaryen seçenekler yer alıyor. "Etsiz Pazartesi" uygulaması ile, yeni neslin başta olmak üzere tüm insanların, iklim değişikliği ile sera gazı salınımını arasındaki bağın anlaşılmasına katkıda bulunacağı düşünülüyor. Daha az et tüketerek, insan için küçük, insanlık için büyük adımlar atabiliriz.

Sağlıkla kalın.

By Ebruca,
 #meatlessmonday
#etsizpazartesi
#gezegenselsağlıkdiyeti
#planetaryhealthdiet

Yorumlar