İnsan Beyni İçin En Faydalı 9 Yiyecek


Beyniniz vücudunuz içerisinde yer alan en karmaşık ve en güçlü organdır. Aslında Ferrari gibi beyin gücüne sahip bir süper bilgisayar düşünün.
Bir Ferrari'niz varsa, içinde ucuz benzin kullanır mısınız? Tabi ki hayır. Aracın motorundan en iyi şekilde yararlanmak için yüksek oktanlı performans yakıtı kullanmak istersiniz. Beyne gelince, birçok insan daha iyi odaklanmaya, daha net düşünmeye ve beyin sağlığına daha iyi odaklanmaya yardımcı olmak için beyin gücünü güçlendirecek en iyi yiyecekleri arıyor.
Bu makalede, beyninizi enerji ve sağlıkla güçlendirmenize yardımcı olacak en iyi 9 yiyeceği anlatacağız:

1. Somon balığı
Salmon steakSomon uzun zamandan beri sağlıklı bir beyin için tercih edilen yiyecek olarak biliniyor.
Peki, bu balığı beyin sağlığınız için bu kadar değerli yapan şey nedir?
Beyninizin öncelikle yağdan oluştuğunu bilmek önemlidir. Beynin, sağlıklı beyin hücreleri için bir yapı taşı olarak kullandığı en önemli yağlardan biri omega-3’lerdir.
Omega-3’ler sağlıklı bir beyin oluşturmak için gereklidir ancak beyniniz için en önemli omega-3’lerden biri DHA’dır. DHA (docoheksaenoik asit), beyninizde bulunan omega-3’ün yaklaşık üçte ikisini oluşturur. Özellikle Omega-3’ler ve DHA, nöronlarımızın çevresinde koruyucu kaplama oluşturmaya yardımcı oluyor. Bu kaplama ne kadar kaliteli olursa, beyin gücümüzün tam kapasitede çalışmasına izin vererek beyin hücrelerimiz o kadar verimli ve etkili çalışabilir.
Araştırmalar DHA'da eksiklik olmasının çocuklarda normal beyin gelişimini etkileyebileceğini göstermiştir, bu yüzden birçok bebek formülü ve çocuk takviyesi DHA'yı içerisine almaya başlamıştır.
Yetişkinlerde DHA eksikliği, odaklanma ve dikkat problemlerine, ruh hali değişimlerine, sinirlilik, yorgunluk ve kötü uykuya neden olabilir.

2. Yaban mersini
Pile of blueberries and leaves isolated on white backgroundYaban mersini, beyin sağlığını ve performansını en üst düzeye çıkaran yiyecekler arasında listedeki en yararlı meyvelerden biri olarak birinci sırada.
Yaban mersini, beyni stresten korumak ve sağlıklı beyin yaşlanmasını teşvik etmek için diğer meyvelerden daha fazla antioksidan içeriği, özellikle de antisiyaninler içerir. Yaban mersini içeriğindeki antioksidan ile beynin sağlıklı enerji seviyelerini sürdürmesini sağlayan iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Yaban mersini, beyin performansı ile olan bağlantılarına dikkat etmeye başlamıştır. Çalışmalar, düzenli olarak yaban mersini yemenin sadece beyin sağlığını değil aynı zamanda çalışma hafızası dahil beyin performansını da iyileştirebileceğini göstermiştir.
Yaban mersini sadece harika lezzetiyle değil aynı zamanda düşük kalorisi, Vitamin C, Vitamin K ve yüksek Manganez miktarıyla da bilinmektedir.

3. Zerdeçal
Turmeric powderZerdeçal, iyi araştırılmış ve beyniniz için muazzam faydaları olduğu kanıtlanmış çok etkileyici bir baharattır. Zerdeçal’ın beyine fayda sağlayan ana bileşiği, zerdeçalın parlak sarı görünümünden sorumlu kurkumin olarak adlandırılır.
Curcumin'in antienflamatuar, antioksidan, antiviral, antibakteriyel, antifungal ve anti-kanser özelliklerine sahip olduğu tespit ewdilmiştir.
Curcumin, mutluluk, motivasyon, zevk ve ödül ile ilgili iki önemli nörotransmiter olan serotonin ve dopaminin iki önemli nörotransmiterin üretimini ve kullanılabilirliğini arttırır.
Kurkuminin güçlü bir anti-depresif etkisi olduğu belgelenmiştir. Bir çalışmada SSRI’nin Prozac benzeri popüler ilaçları kadar depresyon için de etkili olduğu tespit edildi.
Curcumin ayrıca;
Beyine kan akışını arttırdığı.
Nöroplastisitenin güçlü bir uyarıcısı olan BDNF üretimini arttırdığı,
Beyindeki DHA kullanılabilirliğini ve sentezini arttırdığı,
Beyin yaşlanmasını ve iltihabını önlemek için beyindeki antioksidan seviyelerini arttırdığı gözlemlenmiştir.

4. Kahve
Coffee poster with realistic white porcelain cup on textured backgroundKahve, birçok insanın her sabah içmeyi sevdiği muazzam enerji iksiridir. İnsanların kahve içmesinin en büyük nedeni bir doz kafein almaktır.
Kafein, yalnızca enerji vermekle kalmayıp, aynı zamanda yorgun hissetmekle ilişkili bir nörotransmitter olan beyindeki beynin bağlanmasını önleyen doğal bir nörolojik uyarıcıdır.
Pek çok insan kahvenin aslında beyindeki iltihabı azaltmak ve beyninizi enerjik yapmak için önemli olan polifenol adı verilen çok miktarda antioksidan içerdiğini bilmiyor. Kahvede bulunan antioksidanlar ayrıca beyni stres ve hasara karşı koruyan bir nöroprotektif etki sağlar.
Kahve ayrıca;
Dikkat ve konsantrasyonu arttırır.
Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif bozukluklara yardımcı olur.
Depresyon riskinizi azaltır.
Hafızayı geliştir.
Atletik performansta kısa vadeli destek sağlar.

5. Brokoli
Fresh green broccoli on white backgroundÇocukken en sevdiğiniz yemek neydi? Diye sorsak, büyük olasılıkla brokoli sizin vereceğiniz en son cevap olurdu. Brokoli sizin en iyi seçiminiz olmayabilir, ancak beyniniz için en iyi seçim olabilir.
Brokoli, sulforaphane denilen bir bileşiği içerir. Sulforaphane'nin, BDNF'nin iltihabını azaltarak ve üretimini artırarak beyin hücrelerinin çoğalmasını ve hayatta kalmasını desteklediği gösterilmiştir. Ayrıca yeni beyin hücrelerinin üretimi olan nörogenezi arttırdığı gözlemlenmiştir.
Brokoli aynı zamanda beynimiz için önemli olan K ve Folat ile de yüklüdür. K vitamini beyin hücrelerinin korunmasında hayati bir rol oynar. Folat, detoksifikasyonda ve beyindeki enflamasyonu azaltmada önemli bir rol oynar.

6. Kemik suyu
Kemik suyu sadece çorbaya tat vermek amacıyla yapılmamıştır. Kemik suyunu tek başına dahi tüketebilirsiniz.
Ä°lgili resimKemik suyu içmek, sağlık ve sağlık endüstrisindeki en iyi trendlerden biri ve iyi nedenlerden biri haline geldi. Kemik suyu aslında yeni bir şey değil. Kemik suyu, yüzyıllar boyunca sağlığı ve uzun ömürlülüğü teşvik etmek için iyileştirici bir tonik olarak kullanılmıştır.
Kemik suyunun besinsel yararlarının ve değerlerinin çoğu, önemli vitamin ve mineral içeriğinden kaynaklanmaktadır. Öncelikle kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum.
Bağırsaklara insan vücudunun ikinci beyni denir. Araştırmalar sürekli olarak bağırsaklarınızla beynimiz arasında doğrudan ve dolaylı bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bağırsaklarınız ayrıca, optimum beyin performansı ile ilgili birçok önemli beyin bileşiğini barındırır ve saklar. Bu nedenle bağırsak sağlığınız beyin sağlığınız ve performansınız için hayati öneme sahiptir.
Kemik suyu, bağırsakları iyileştirmeye ve optimal olarak iyileştirmesi için gereken hayati besin ve kaynakları sağlamaya yardım eden bir araç haline gelmiştir.
Kemik et suyunun içerdiği çok miktarda besin maddesi listede önemli bir yere getirmektedir.
En iyi sonuçları elde etmek için yüksek kalitede organik kemik suyu kullanın.

7. Ceviz
Walnut isolated on white backgroundCeviz, beyin sağlığı için en iyi kuruyemiş seçeneklerinden biridir. Ceviz dikkat ederseniz beyne de benziyor.
Geniş çeşitlilikte sahip olduğumuz kuruyemişler arasında ceviz, önemli Omega-3 DHA'nın en yüksek miktarlarını içerir. DHA, yukarıda görüldüğü gibi, sağlıklı bir beyin için kritik bir yapı taşıdır.
Ceviz ayrıca, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan yüksek miktarda antioksidan, folat, magnezyum, potasyum ve fosfor içerir.
Ceviz içindeki Melatonin uykunuzu düzenlemek için önemli bir besindir. Düşük miktarlarda melatonin olması, kaliteli uyku almayı zorlaştırabilir, beyin sağlığını ve performansını önemli ölçüde bozabilir.

8. Yumurta
Brown egg on white backgroundYıllar boyunca, yumurtalar yaramaz besinler listesine dahil edildi; ama şimdi, yumurtalar nihayet hak ettikleri değeri alıyor. Yumurta, beyninizin sağlığına ve ömrüne muazzam bir destek sağlayabilir.
Yumurta, özellikle yumurta sarısı, kolin adı verilen bir bileşik içerir. Kolin, nörotransmiter asetilkolin inşası için esastır. Asetilkolin ruh hali, hafıza ve zeka konusunda önemli bir rol oynar.
Yumurta sarısı, en fazla miktarda kolin içerir. Bu çok önemlidir, çünkü düşük kolin seviyeleri, iltihaplanma, beyin sisi, konsantrasyon zorluğu ve yorgunluğa neden olabilecek düşük asetilkolin seviyelerine yol açabilir.

9. Bitter çikolata
Chocolate chunkSanırım çikolatayı daha çok sevmek üzeresiniz çünkü çikolata, özellikle koyu çikolata, beyniniz için harikadır.
Çikolata endorfin seviyesini yükseltir, beyniniz “iyi hisseder” . Bu yüzden çikolata yedikten sonra kendinizi çok iyi hissediyorsunuz.
Çikolata aynı zamanda beyne giden kan akışını arttırır; bu da hafızayı, dikkati, odaklamayı ve reaksiyon süresini geliştirir.
Bitter çikolata, beynini sakinleştirme ve rahatlama kabiliyeti nedeniyle yüksek düzeyde magnezyum içerir.
Son olarak, bitter çikolata, yaban mersini veya nar gibi popüler süper gıdalar da dahil olmak üzere diğer tüm yiyeceklerden en yüksek antioksidan profiline sahiptir.
Sonuç
Beyniniz yüksek performans gösteren bir organdır ve vücut enerjisinin yaklaşık % 20'sinin talep ettiği çok fazla enerji harcar.
Sağlıklı bir beyin ve onu korumak için, beyninizin ihtiyacı olan tüm besinlere sahip olmasının yanı sıra yaşam stresine uyum sağlaması için de doğru yakıta ihtiyacınız vardır.
Beyninizin bir ömür boyu iyi performans göstermesini sağlamak istiyorsanız, o zaman bu beyin sağlığı için anlattığımız yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmeye çalışın.

Muzaffer Karakuş

Kaynak: Mike Bundrant (Co-Founder @inlpcenter, which offers NLP training and life coach)

#beyin gelişimi
#sağlıklı besinler
#ceviz
#nöronlar
#yumurta
#kemik suyu
#brokoli
#bilmende fayda var






Yorumlar