MEDYA OKUR YAZARI MISINIZ?

Medya sayesinde dünya çok küçük artık. Dünyanın bir ucunda çekilen komik kedi videosundan neredeyse tüm insanlar haberdar oluyor. Televizyon, radyo, sinema, gazete, dergi, telefon, internet ve sosyal medya, özellikle günümüzde kitleleri etkileyen en önemli araç. Peki medyanın bize servis ettiği tüm veriler doğru mu? Okuduğumuz veya dinlediğimizi her şeye inanmalı mıyız? Örneğin sağlıkla ilgili bir sorunumuz var ve internet üzerinden bir araştırma yapalım dedik. Binlerce veri çıkacaktır karşımıza. Hepsi doğru olabilir mi? 

Tam da bu noktada medya okur yazarlığı çıkıyor karşımıza.. Medya okur yazarlığı, kitle iletişim araçları yoluyla elde edilen mesajları çözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneğidir. Medya okur yazarlığında temel amaç, medyanın sunduğu dünyanın gerçek olmayabileceğinin anlaşılması, medyanın kitleleri yönetme fonksiyonunun da olduğunun farkına varması gibi hedefleri içermektedir. 


Burada bizlerin medyayı doğru okuyan ve kitle iletişim araçlarına eleştirel  bakabilen bireyler olmamızın yanında, çocuklarımızın da bu konudaki farkındalıklarının artırmamız gerekmektedir. Çocuklar medya okur yazarlığı hakkında ne kadar bilgiye sahip olurlarsa medyada gördüğü iletileri okumaları ve kendi içlerinde eleştirmeleri de kolay olacaktır.

Peki sizce medya okur yazarı olmak için nelere dikkat etmemiz gerekir? Önerilerinizi altta yorumlar bölümüne yazarsanız çok seviniriz.

By Ebruca,

#medya
#medyaokuryazarlıgı
#iletişim
#sosyalmedya

Kaynak:https://medyaokuryazarligi.org/








Yorumlar