ORUÇ VE OTOFAJİ


Bilim insanları Oruç tutmanın faydalarını açığa çıkarıyorlar. 2017 Nobel Tıp Ödülünü alan Japon Hücre biyoloğu Dr. Yoshinori Ohsumi, "Hücrelerin kendilerini arındırmaları ve yenilemeleri" üzerine yaptığı araştırma buna en iyi örnek. Nobel Komitesi'nden gelen açıklama ile, Dr. Ohsumi'nin araştırmaları ile "hücresel bileşenleri ayrıştıran ve geri dönüştüren temel bir süreç olan otofajinin altında yatan mekanizmaları keşfedip açığa kavuşturduğu' belirtildi.

Peki nedir bu Otofaji ve oruç ile ne ilişkisi var? Otofaji, hücredeki lizozomların hücre içindeki atık maddeleri yemesi sonucunda ortaya çıkan "kendi kendini yeme" anlamında kullanılan, bir sindirme işlemidir. Yani hücrelerimizin içindeki çöp öğütücüsü; lizozom, hücreyi temizliyor. Hücre kendi kendini temizliyor yani..Bu inanılmaz gerçekten.İşte oruç burada karşımıza çıkıyor. Oruçtaki uzun süre aç kalma sayesinde, hücrenin içinde yiyecek bulamayan lizozom, eski protein kalıntıları, fazla yağ molekülü, şeker veya hücredeki toksit madderi yiyor ve temizliyor. Bedeni aç tutarak hücrelerimizin yenileniyor olması oruç tutmanın mucizesi.

Oruç ve Otofajiye ilişkin, Dr. Yavuz Yörükoğlu'nun "30 Günde 10 Yıl" kitabı okunmaya değer. Metabolizma yaşını 10 yıl geriye çekmek için, (sağlıklı beslenmeye de dikkate etmek koşulu ile) 30 gün oruç iyi bir fırsat..

Sağlıkla kalın,

By Ebruca,

#otofaji
#yoshinoriohsimo
#yavuzyörükoglu
#oruç
#orucvesaglık



-

Yorumlar