Tarihten Asil Bir Toplum Numantialılar


Roma İmparatorluğu gelmiş geçmiş en eski ve en büyük imparatorluklardan biridir. Tarihe geçen zaferlerinin ve imparatorluk topraklarının büyüklüğünün yanı sıra medeniyeti ve kültürü ile ilgili çok büyük izler bırakmıştır. Yönetim şekli, düzenli ordusu ve kullandığı para birimi olan Dinarius ile kendinden sonra gelen birçok medeniyete ışık tutmuş ve örnek teşkil etmiştir. 


Birçok ülke tarihine ait veriler Romalılar tarafından kayıt altına alınmıştır. M.Ö. 2. Yüzyılda Roma imparatorluğu Akdeniz Bölgesinin tartışılmaz gücü olmasının yanı sıra Makedonya ve Selefki İmparatorluğunu yenmiş Yunanistan’da yer alan şehir devletlerine boyun büktürmüş ve Kartaca zaferi ile gücünü civar ülke ve imparatorluklara göstermiştir. Tarihin kayıtlara geçtiği bu dönem içerisinde gerçekleşen bir durum ise bu görkemli imparatorluğun asaletini yerle bir etmek için hazırlanıyordu. Kuzey İberyadan gelen haberler Roma imparatorunun canını sıkmaya başlamıştı. Adanın sıradan ve basit bir kasabası olan Numantia, Roma İmparatorluğundan gelen Lejyon askerlerine karşı direnmekte ve güçlü ve başarılı teknikleri ile onları küçük düşürmekteydi. 


Ä°lgili resim
M.Ö. 134 yılında Roma İmparatorluğu bu küçük ama sevimsiz olayın akıbetini düzeltmek adına Kartaca’yı yerle bir etmiş olan Scipio Aemilianus adında bir Generali bölgeye gönderir. Numantia’lılar hakkında bilgi sahibi olan bu general onları savaş taktiklerinden dolayı takdir etmektedir. Konu ile ilgili çözüm adına 30.000 kişilik askeri bir ordu oluşturur. 


General Numantia’yı kuşatır ancak bu güçlü adamların karşısında hiçbir askeri zayiat vermemek için savaş açmaz ama bölgeyi kuşatma altında tutarak dış dünya ile iletişimini ve bağını keser. Bir yıl gibi bir süre kuşatma altında kalan Numantia’lılar ellerinde bulunan yiyecek stoklarını tüketirler ve daha fazla direnemeyeceklerini anlayınca kendi şehirlerini yakıp yerle bir ederler ve Roma askerlerine teslim olmaktansa kendilerini intihar ederler. Bu direniş ve cesaret öyküsü tarihin tozlu sayfalarında yer alır. Ancak tarih bu asil ve gururlu milleti hiçbir zaman unutmayacaktır.


Ä°lgili resim
İşin enteresan tarafı bu toplum İspanyol devletinin bağımsızlık ve cesaret sembölü olur. Hatta, ünlü roman Don Kişotun yazarı olan Miguel de Cervantes Numantia kuşatması adı altında bir eser yazmıştır. Ünlü şairler, yazarlar ve ressamlar tarafından Numantia direnişi ele alınmış ve konu ile ilgili dünyaya ve insanlara ifade edilmeye çalışılmıştır. 
Bu kasabanın yıkıntıları 1882'de ulusal anıt olarak ilan edilmiştir.


Umarız bu tarihi bilgiler hayatınıza cesaret ve onur adına önemli değerler katar…

Muzaffer Karakuş





Kaynak: Sapiens: Hayvanlardan Tanrılara (A Brief History of Humankind), Yuval Noah HARARI, 45.Baskı, S.193



Yorumlar