TATLI MISIR (SWEET CORN) TÜKETİMİ VE SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI


Mısır bitkisinin her parçası ayrı bir ekonomik değere sahip olup, doğrudan veya dolaylı olarak üretimine katıldığı 4.000 civarında farklı ürün mevcuttur. Mısırın başlıca kullanım alanları; taze olarak tüketim (haşlama ve közleme), konserve, mısır unu, nişasta, cips, çerez, daneleri ve yeşil aksamı hayvan yemi olarak, yağ, tatlandırıcı, şekerleme, çiklet, çikolata ürünleri, bebek mamaları, salata sosları, alkol, yüksek früktozlu mısır şurubu, diş macunu, etanol (benzine katkı maddesi olarak) üretiminde ve otomotiv sanayi, temizlik malzemeleri, tekstil ve kozmetik sanayi olarak sayılabilir. Mısır tane tiplerine göre atdişi mısır, sert mısır, kavuzlu mısır, unlu mısır, mumlu mısır, cin mısır ve şeker mısır 7 çeşit grubu altında toplanmakta olup, en çok atdişi mısırla sert mısır yetiştirilmektedir.

Şeker mısırı insan beslenmesinde en çok taze olarak tüketilerek kullanılmaktadır. Süt olum dönemi sonunda hasat edildiğinde diğer mısır çeşit gruplarından daha fazla şeker oranına (% 4–12) sahip olan şeker mısırı, gerek besin içeriği gerekse taze konserve ve dondurulmuş şekillerde insan beslenmesinde kullanılmaktadır. Mısır çeşit grupları içerisinde hacim olarak en iri embriyo şeker mısırında bulunduğundan aynı zamanda en yüksek yağ ve protein oranına sahiptir
Ülkemizde tatlı mısır, koçanları suda haşlanarak veya ateşte közlenerek taze olarak tüketildiği gibi; koçanlarından ayrılan tanelerden haşlanarak bardakta mısır, konserve şeklinde veya dondurulmuş gıda olarak da tüketilebilmektedir. Tatlı mısırın turistik yörelerimizde ve sahil bölgelerimizde taze olarak tüketimi hızla artarken, tek başına veya diğer bazı yiyeceklerle karışık olarak yapılan konserveleri ve salata garnitürlerinin tüketimi de özellikle büyük kentlerimizde gittikçe artmaktadır. Bu sayede tüketimi geniş bir döneme yayılabilmekte ayrıca sanayiye ham madde sağlamaktadır.
Şeker mısır düşük kalori içeriği yüksek vitamin ve mineral madde içeriği bakımından günlük diyette oldukça yoğun kullanılan, proteince zengin bir mısır türü olması nedeniyle kullanımı sürekli artmaktadır. Bardakda mısır kültürü Z kuşağı ile hayatımıza giren hemen her köşe başında satılmaya başlanılan bir üründür. Gıda yönetmeliğine uygun olmak koşuluyla tüketilmesi sağlıklı beslenme açısından oldukça yararlı bir üründür.

Dr. Erkan ÖZATA

#tatlımısır
#sweetcorn
#bardakmısır





    



Yorumlar