
Mısır bitkisinin her
parçası ayrı bir ekonomik değere sahip olup, doğrudan veya dolaylı olarak
üretimine katıldığı 4.000 civarında farklı ürün mevcuttur. Mısırın başlıca
kullanım alanları; taze olarak tüketim (haşlama ve közleme), konserve, mısır
unu, nişasta, cips, çerez, daneleri ve yeşil aksamı hayvan yemi olarak, yağ,
tatlandırıcı, şekerleme, çiklet, çikolata ürünleri, bebek mamaları, salata
sosları, alkol, yüksek früktozlu mısır şurubu, diş macunu, etanol (benzine
katkı maddesi olarak) üretiminde ve otomotiv sanayi, temizlik malzemeleri,
tekstil ve kozmetik sanayi olarak sayılabilir. Mısır tane tiplerine göre atdişi
mısır, sert mısır, kavuzlu mısır, unlu mısır, mumlu mısır, cin mısır ve şeker
mısır 7 çeşit grubu altında toplanmakta olup, en çok atdişi mısırla sert mısır
yetiştirilmektedir.


Şeker mısır düşük kalori içeriği
yüksek vitamin ve mineral madde içeriği bakımından günlük diyette oldukça yoğun
kullanılan, proteince zengin bir mısır türü olması nedeniyle kullanımı sürekli
artmaktadır. Bardakda mısır kültürü Z kuşağı ile hayatımıza giren hemen her
köşe başında satılmaya başlanılan bir üründür. Gıda yönetmeliğine uygun olmak
koşuluyla tüketilmesi sağlıklı beslenme açısından oldukça yararlı bir üründür.
Dr. Erkan ÖZATA
#tatlımısır
#sweetcorn
#bardakmısır
Yorumlar
Yorum Gönder