KARMİNSİZ BESLENME MÜMKÜN!

Çoğu gıdaya kırmızı rengini veren Karmin bir diğer adıyla E120 nedir, nerelerde kullanılır?

Karmin, karminik asit veya alimunyum tuzundan elde edilen parlak kırmızı renk pigmenti.Bu pigment Dactylopus coccus ailesindeki bazı böceklerden ve Ermeni cochinealı ya da Polonya cochinealı gibi belirli Porphyrophora türlerinden üretilir. 



Evet ilk duyduğumda çok şaşırdığım, belki hazır gıdalardan uzak durmama neden olan Karmin maddesinin bir böcekten elde ediliyor olması oldukça kafa karıştırıcı. Güney Amerika ülkelerinde elde edilen karmin, meyveli yoğurtlarda, dondurmalarda, meşrubatlarda, keklerde ve kırmızı renk  içeren işlenmiş hazır gıdaların hepsinde kullanılmaktadır. Ayrıca kozmetik alanında da kullanılan karmin, ruj ve benzeri makyaj malzemelerine de kırmızı rengini vermektedir.

Gıda boyası olarak Karmin kullanılmasının en önemli nedeni, dayanıklı olması. İnsan sağlığına zararı olmadığı bilinen bu madde yerine domates, pancar gibi besinlerden gıda boyasını tercih eden firmalar gün geçtikçe artmaktadır.

E120 veya Karmin içeren gıdaları veya alternatiflerini kullanmak bizim elimizde..Sağlıkla kalın..

By Ebruca














Yorumlar