Peynir Deyin Çekiyorum....


demo 24
Bir zamanlar cep telefonlarına olan ilgi ve merakımızın yerine fotoğraf makinelerine olan merakımız vardı. Hemen hemen herkesin evinde içi boş fotoğraf makineleri bulunurdu. Önemli günlerde veya gezilerde fotoğraf stüdyosundan alınan rulo filmler makineye takılır ve film şeridi bitinceye kadar kullanılırdı ardından film fotoğrafçılarda tab edilir ve birkaç gün sonra negatifleriyle birlikte ücreti ödenerek teslim alınırdı.




Girl taking photo of birthday with smartphoneDijitalleşme fotoğraf çekmeyi kolaylaştırdı, daha fazla fotoğraf çekilmesini sağladı. Fotoğraf üretim ve dağıtımının ekonomisini de kökünden değiştirdi. İnstagram bünyesindeki 15 kişilik küçük bir ekip basit bir uygulama yazdı. Bu uygulama 130 milyondan fazla insan tarafından sayısı yaklaşık 16 milyarı bulan fotoğrafları paylaşmak amacıyla kullanılıyor ve bu sayı artmaya devam ediyor. 




Instagram logoKurulduktan sadece 1,5 yıl sonra İnstagram, Facebook tarafından satın alındı. 1880’li yıllardan beri hizmet vermekte olan Kodak firması bir zamanlar 145.300 kişiye istihdam sağlamaktaydı. Ancak Facebook ve İnstagram gibi web ve portallar sayesinde milyarlarca fotoğraf internette kağıda ve mürekkebe ihtiyaç olmadan kullanıcılar tarafından yüklenilmektedir. Bilindiği üzere Kodak firması İnstagram’ın Facebook tarafından satın alınmasından kısa bir süre önce iflasını açıkladı. Artık fotoğraf makineleri telefon ve tabletlerde yerini aldı ve vazgeçilmezimiz olmaya da devam edecek gibi görünüyor.

Muzaffer Karakuş



Kaynak: İkinci Makine Çağı, Erik BRYNJOLFSSON, Andrew MCAFEE S:151

Yorumlar