SİRKADİYEN BESLENME

Sirkadiyen beslenme son günlerde sıkça duyduğumuz beslenme çeşitlerinden birisi haline geldi. Sirkadiyen beslenme diğer beslenme tarzlarının aksine ne yediğinizle değil, ne zaman yediğinizle ilgileniyor. Dünyanın kendi ekseni etrafında yaklaşık 24 saat süren dönüşünün canlılar üzerinde oluşturduğu fizyolojik, biyolojik ve aynı zamanda davranışsal ritimlerin gün içerisinde tekrar edilmesine sirkadiyen ritim deniyor. .Sirkadiyen ritim fizyolojik ve metabolik sistemi etkilediği için sağlıklı bir yaşam sürmek ve kilo vermek için çok önemli.

Sirkadiyen beslenme için neler dikkat etmeliyiz?

-Beslenmemizi gündüz ağırlıklı olarak düzenlemeliyiz. Kahvaltı ve öğle yemeklerinde tok tutan ve besleyici değeri yüksek yiyecekler alınması ancak, akşam yemeğinin hafif olması gerekmektedir. 
-Gece saat 02:00 ile 03:00 arasında melatonin hormonu salgılandığından, uyku düzenini buna göre düzenlemek gerekir. Eğer sirkadiyen ritme uymaz, bu saatlerde uyanık kalırsak kilo alımı kolaylaşır.


Bu konudaki çalışmalarını kitap haline getiren Dr. Ayşegül Çoruhlu, sirkadiyen ritme göre beslenmenin tüm organlarımıza fayda sağlayacağını belirtiyor ve "Akşam yemekleri tarihe karışacak" uyarısında bulunuyor. 

En sevdiğimiz yemekleri öğle yemeklerinde tüketerek daha sağlıklı olabiliriz. O zaman akşam pizza siparişine son! :)



Sağlıkla kalın,












Yorumlar