Ayda Astronot'un Düştüğü Durum





Hepimiz Ay'da zıplayan astronotların görüntülerini gördük, şimdiye kadarki en iyi zamanlarını geçiriyorlarmış gibi görünüyorlardı. Ancak vücudunuzun düşük yer çekimi ile işbirliği yapması o kadar kolay değil - ve hoş sonuçlarla da karşılaşmıyorsunuz. Bunlar sadece gülelim diye yayınlanmıyor tabi ki. NASA, ay yüzeyinde astronotların dengelerini kaybettiği zamanlar hakkında ayrıntılı raporlar hazırladı ve bunun için iyi bilimsel nedenlerin olduğunu ileri sürdü.

Apollo 15'in bu gezisi, Ay'da - yokuş yukarı, yokuş aşağı ve düz arazide gezinirken astronotların metabolik durumlarını inceleme fırsatı oldu. Apollo 16'nın gezisinde ise, yer çekimi ve hareket kabiliyeti ile Dünyadaki ve Ay'daki hareketlilik arasındaki farklar değerlendirilerek, ay yer çekiminin ve yüzeydeki hareketin nasıl etkilediğinin hakkında detaylı bilgi sahibi olundu.

İzlerken insana ne kadar eğlenceli ve komik geliyor öyle değil mi? Aslında ait olmadığınız bir yerde insanlık için orada olduğunuzu düşünürseniz kendinizi bir kahraman gibi de hissedebilirsiniz. 
Milyar dolarlık yatırımların ardından insanoğlunun merakı ile uzaya açıldık ve hala da açılmaya devam ediyoruz. Öyle bir duruma gelindi ki yapılan çalışmalar artık devlet eliyle değil özel sektörden neredeyse devlet gelirlerine sahip olan büyük firmalar tarafından gerçekleştiriliyor.

Bunun temel nedeni başta da bahsettiğimiz gibi merak kavramı. İnsanoğlu yaşam döngüsü içerisinde var olduğu sürece hep bir adım ileri atma merakı ve hazzı içerisinde yaşayacaktır. Bunun için kaybedeceği ne olursa olsun asla vazgeçmeyeceği aşikardır.

Yazan:Muzaffer Karakuş


Yorumlar