İlk Timsah Türlerinin Vejeteryan Olduğunu Biliyor muydunuz?


main article image


Crocodyliform life reconstructions Credit Jorge GonzalezVejeteryan timsahlar dünya üzerinde bulunan çok eski su yollarında birden çok evrime uğramışlardır. Bugün timsahlar korkunç et yiyen sürüngenler olarak bilinir, ancak yeni araştırmalar bunun her zaman böyle olmadığını göstermektedir.

Utah Üniversitesinden Jeobiyolog Keegan Melstrom, "Çalışmamız, soyu tükenmiş timsah biçimlerinin çok çeşitli bir diyete sahip olduğunu gösteriyor." diyor.

Araştırmacılar, 16 farklı türden 146 fosilleşmiş dişe baktılar. Bu dişler canlı sürüngenlerle eşleştiğinde, dişlerin şeklinin, bu eski timsahların et veya daha yeşil bir şey tercih etmeleri durumunda onlara oldukça iyi bir tahminde bulunduğunu buldular.

Bir etobur hayal edebiliyorsanız, dişleri genellikle çok fazla karmaşıklığa sahip olmayan keskin tek noktalardan oluşur. Ancak bitkileri yiyen hayvanların yutmadan önce bitkileri ezmek için dişleri, darbeleri ve olukları vardır.


Çalışmanın asıl ortaya koymaya çalıştığı konu antik zamanlarda yaşamış olan sürüngenlerde (timsahlar ve kertenkeleler) diş yapısının hayvanın etçil, otçul yada omnivore (hem etçil hemde otçul) olduğunu ortaya koymaktadır. Keskin diş örneklerinin etçil, yayvan ve öğütücü diş yapılarının ise otçul olduğunu göstermektedir.

“Bu çalışma otçul timsahların daha önce düşünülenden daha yaygın olduğunu ve Mesozoik dönem boyunca ve çoğu kıt'ada bulunduğunu göstermektedir.”

Press Figure Melstrom 937x394

Mesozoik dönem :Yaklaşık 250 milyon yıl ile 65 milyon yıl öncesini kapsar. Genel olarak sıcak iklimler etkilidir. Volkanizma faaliyetleri zayıftır. And ve Alp dağlarının ilk kıvrımları oluşmaya başlamıştır. Yerkabuğu kırıklarla parçalanmış, kıtalar yer değiştirmeye başlamıştır. Kabuklu deniz hayvanları, büyük sürüngenler ve dinozorların egemen olduğu bir dönemdir. Tohumlu bitkiler karalarda yayılmaya başlamıştır.


Yazan: Muzaffer Karakuş


Kaynak1:https://www.sciencealert.com/ancient-crocodiles-went-through-multiple-vegetarian-phases

Kaynak2:https://nenedir.com.tr/mezozoik/




Yorumlar