Kaliforniya'da Sular Yükseliyor...

 Woman dropping her hat due to the wind at the beach Free Photo


Ocean wave by the coast at big sur highway Premium PhotoMart ayında yayınlanan bir araştırma, Kaliforniya'da yükselen deniz tehdidinin büyük ölçüde hafife alındığını tespit etti. Araştırmacılar, yüzyılın sonuna gelindiğinde, Kaliforniya’nın her yıl 150 milyar ABD Doları değerinde maddi hasara uğrayacağını düşünüyor. Sahil boyunca milyonlarca insanın risk altında olduğunu belirten uzmanlar, bölgede yaşayan sakinlerin daha önce fırtınalı ve fırtınalı denizlerin tehlikelerinden güvende olduğunu düşünürken bunun ileride çok zor olacağını belirtiyorlar.


San diego bay and skyline Free Photo
Yapılan çalışmaya göre, 2040 yılına kadar 10 inç (25 santimetre) olan mütevazı deniz seviyesindeki artış tahminlerinin bile, 150.000'den fazla insanın çevre ve su baskınından dolayı zarara uğrayabileceğini öngörüyorlar. Kaliforniya sahili boyunca aşırı maruz kalınabilecek bu durum karşısında 30 Milyar Dolar civarında zararın oluşabileceği de paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor.




İşin Özü Şu ki; Çevere olayları zararını verirken zengin fakir ayırımı yapmıyor. Sahil kesiminde bir çok zengin insanın bulunduğu yerleşim alanları bulunuyor ve olası çevre felaketlerinde de en çok etkilenen kesim buralar oluyor. Bizler dünyanın içerisinde bulunduğu çevresel olaylara karşı daha duyarlı olmalıyız ve bu konuyu sürekli TV programlarında konu başlığı olarak görmenin ilerisinde hükümet veya gerekirse hükümetlerinin işbirliği ile daha yapıcı ve kalıcı tedbirler almak zorundayız. Şurası da bir gerçek ki; hızlı tüketiyoruz ve israf ediyoruz. Bunun sonucu olarak çevre felaketleri de bununla doğru orantılı olarak artıyor.

Gelecekte daha yeşil bir dünya için umarız el ele veririz.

Yazan Muzaffer Karakuş








Yorumlar