Mikro Uyku Nedir?





















Gün İçerisinde Farkında Olmadan Uyuduğunuzu Biliyor muydunuz?
Göz kapaklarınızın, sıradan bir iş sırasında, bir bilgisayar ekranına bakarken veya otoyoldan aşağı doğru inerken bir an düştüğünü hissetmişseniz, "mikrosleep" yani "mikro uyku" olarak bilinen bir fenomen yaşadınız demektir. Hiç toplantıda göz kapaklarınızın bir an düştüğü ve neredeyse kafanızın öne düşeceği an patronunuzun isminizi yüksek sesle söylemesinin ardından irkildiğiniz oldu mu? Böyle garip bir durum yaşadıysanız bu durum “mikro uyku” olarak tabir ettiğimiz durumdur. Bu garip bilinç hali durumu, kişi uyanıkken meydana gelen kısa uyku patlamaları ile karakterize edilir. Genellikle gözleri açıkken veya dik dururken, hatta bir görevi yerine getirirken gerçekleşir. Mikro uyku sırasında, beynin geri kalanı uyanık kalırken, bazı kısımları birkaç saniyeliğine çevrimdışı olur. Bir kaç kısa an için zombi olmak gibi bir şeydir. Beyinde sadece “insan eti yeme” kısmı yoktur.(J)

Relaxed businessman waiting for interview Free PhotoAraştırmacılar beynimizin belirli bölümlerinin neden gün boyunca kapandığını tam olarak anlamış değiller. Ancak uyku ve uyanıklık durumlarının sandığımız kadar kesik ve sade olmadığını buldular. Her ne kadar yorgunluk beyni mikro uyku için elverişli hale getirse de iyi dinlenmiş insanlar bile bunu çok sık yapar.


Micro Uyku ve Mega Afet ilişkisi
çernobil ile ilgili görsel sonucu
ÇERNOBİL FACİASININDAN GÖRÜNTÜ
Hızlanan bir Londra tramvayı 2016 yılında keskin bir sol eğri üzerinde raydan çıktı, çünkü sürücü mikro uykuya daldı. Yedi kişiyi öldüren ve 62 kişiyi daha yaralayan kaza, İngiltere’nin yakın tarihte gördüğü en kötü tren kazasıydı. Mikro uykuya bağlı diğer felaketler arasında 1986 Çernobil nükleer reaktör kazası, 2009 AirFrance Flight 447 kazası (gemideki 228 kişinin hepsini öldüren) ve 2003 Şelale tren felaketi yer alıyor.

Young businessman dozed in front of laptop at work. Free Photo
İstatistiksel olarak konuşursak, uçak kazaları ve benzerleri oldukça nadirdir. Ancak günlük yaşantımızda çoğumuz birisine dikkat etmeden herhangi bir kişiyi acil servise veya hatta morga gönderebilecek etkinliklere katılıyoruz. Mikro uykunun daha iyi anlaşılması güvenliğimizi korumamıza yardımcı olabilir.



Şimdilik, mikro uykuyu önlemenin en iyi yolu, yeterli miktarda ve iyi kalitede uyku almak gibi görünüyor. Peki ya kestiremiyorsan? Ya da "öldüğümde uyuyacağım" mantığıyla yaşıyorsanız? Şanslısınız! Bazı mucitler, zayıf uyku alışkanlıklarımızdan yararlanma konusunda önemli çalışmalar yaptılar ve çözüm ürünler geliştirdiler. Bu tür ürünlerden biri, Kickstarter kampanyasına göre, “uykuya dalmanıza izin vermeyecek giyilebilir bir cihaz” olan STEER. Cihaz, uykusuz sürücüleri uyanık tutmak için etkili bir şekilde şok ediyor. “Uykudan garantili koruma” ve “mikroseplik oluşumu olmayan aktif bilinç” vaat ediyor.

Umarız bu konu hakkındaki açıklamalarımız size faydalı olur ve sizde kaliteli bir uyku ile daha güzel ve verimli günler yaşarsınız.

Yazan: Muzaffer Karakuş





Yorumlar