NEURALİNK PROJESİ VE ELON MUSK..

Hayrını olduğum, hayallerinin peşinden koşan bir mühendis, mucit, yatırımcı ve girişimci olan Elon Musk’ın yeni keşfini  Neuralink projesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ancak ona geçmeden önce, merak edenler için Elon Musk' kısaca anlatmak isterim. Musk, 1971 yılında Güney Afrika’da savaşın ortasında doğar, ilkokul 3. sınıftayken semt kütüphanesindeki kitapları bitirir, 12 yaşında kendi kendine öğrendiği programlama dili sayesinde “Blaster” adında oyun yazarak, oyunu $500’a satar ve ilk girişimcilik deneyimini gerçekleştirmiş olur. Günümüzde ilk küresel ödeme sistemi PAYPAL, elektrikle çalışan otomotiv Tesla Motors, güneş enerjisini elektriğe çeviren Color City, Nasa ile anlaşma yaparak uzaya füze gönderen ilk sivil şirket SpaceX şirketlerinin kurucusu ve ortağıdır.

Teknolojiye katkıları ile insanlığa çağ atlatan mucitlerden olan Musk'ın tıpkı Stephan Hawking gibi, teknolojiden özellikle de yapay zekâdan endişe duyduğu bilinmektedir. Yapay zekanın insanlığı yok etmesine engel olmak için, Open At adında kar amacı olmayan bir girişimin kurmuştur. Tüm dünyadaki teknolojik gelişmeler buradan takip edilmekte, insanlığa zararlı oldukları konular varsa kamuoyuyla paylaşılmaktadır. 

Elon Musk son keşfi ile yine bilim dünyasını şaşırttı. Yapay zeka konusundaki gelişmeleri takip etmek amacıyla, sadece bir sivil girişim kurmanın yeterli olmadığını düşünen Musk, yapay zekanın insandan daha üstün olmasına engel olmak için, 2016 yılında gizlice çalışmalarına başladığı Neurolink adlı şirketi kurmuştur. Temmuz ayı içinde açıklanan Neuralink projesi ile özetle, insan beyninde robotlar yardımıyla saç telinden daha ince sicimlerle bağlantısı yapılan elektrotlar sayesinde, insanın sinir hücrelerindeki bilgileri okumayı ve kontrolü sağlamayı hedefliyor. Örneğin, insanın bu elektrotların kullanılması halinde, bilgisayar kullanırken mouse veya klavye kullanmak zorunda kalmayacak. Ayrıca Musk, bu cihazı kullanacak olanların, zaman içerisinde yapay zeka ile simbiyotik bir beyne sahip olacağını iddia etmektedir.

Teknolojilerin "insanlık" için kullanılması dileklerimle..

By Ebruca

Yorumlar