ATALETİ YENEBİLİR MİYİZ?


Başarı ve kişisel gelişim, her geçen gün daha çok gündemimizde yer alıyor. Mutlu bir insan olabilmek için öncelik sırasında üstlerde yer alan başarıyı hepimiz istediğimiz halde, neden başarıya bazı insanlar sahip oluyor? Onca kişisel gelişim kitapları okuyor, eğitimini alıyor, videolar izliyoruz..Ama neden onlar başarılı ve biz değiliz?

Başarı tek başına ele alınacak bir kavram değil elbette. Ancak, başarıya engel olan en önemli engel kişisel atalet bence. Ataletli insan, eylemsizlik halindedir, uyuşuk davranır ve hep bahanesi vardır. Hayata bakış açısı sitemkar, kötümser, eleştirel ve kaygılıdır. Bu nedenle bu kişilerin yaşama sevinçleri ve hayat enerjileri düşüktür.

Peki neler başarmak istiyoruz ve olmuyor?

Yabancı dil öğrenmek, kitap okumak, sigarayı bırakmak, düzenli spor yapmak, ailemize vakit ayırmak, TV'yi aşırı izlememek...vs istiyoruz ama kişisel atalet buna izin vermiyor..

Neden? Çünkü hedefimiz belli değil ve yaptığımız eylemin kısa vadede sonucunu görmek istiyoruz.  Motivasyon eksikliği. Örneğin çalıştığımız iş yerinde, motivasyonu desteklemeyen negatif kurum kültürü yaygınsa atalet kaçınılmazdır..Bu sebepler çoğaltılabilir. Bu konuda Mümin Sekban'ın "Kişisel Ataleti Yenmek" kitabını okumanızı tavsiye ederim.
Ataleti nasıl yeneriz? Evet asıl soru bu. 

-Mükemmeliyetçilikten kurtulmak ilk adım bence. Yaptıklarımız mükemmel olmadan da, anlamlı ve değerli olabilir. Küçük kazançlar sağlamak ve başarı sağladıkça, büyük hedefe doğru  yeni hedefleri revize edebilmek, bir anlamda güncellemek.. 
-Bir diğer adım fiziksel sağlık bence. Düzenli spor yapmanın fiziksel ataleti kırdığına, hayatın diğer alanlarındaki başarılar için enerji sağladığına inanıyorum. 
-Yeni şeyler öğrenmek, en önemli atalet kırıcı adım bence..Her şeyi biliyormuşuz gibi yapıp, herkese şablon cevaplar vermek yerine, kitap okuyarak, araştırarak veya eğitimini alarak detayları öğrenmek bizi zihinsel olarak aktif yapacak ve eylemsizlik halinin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Mükemmel yapmayın ama mutlaka yapın! Sevgilerimle,

By Ebruca,













Yorumlar