EV (Electrics Vehicle) Yaygınlaşıyor...

Best electric cars 2019 UK: our pick of the top EVs on sale


Jaguar I-Pace
Yapılan araştırmalar doğrultusunda İngiltere'de elektrikli araç satışları yavaş da olsa artmaya devam ediyor. Temmuz ayı itibari ile piyasa genelinde toplam 2.461 adet elektrikli araç satıldığı belirtiliyor. Bu adet piyasanın %1.1'lik dilimine tekabül ediyor. Küçük bir oran gibi gözüküyor ancak 2018 yılına göre kıyaslandığında %62'lik bir artış olarak karşımıza çıkmaktadır. Artışa ana etken olarak model çeşitliliği ve maliyetlerdeki düşüş etken olarak görülmektedir.


Best electric cars: how to charge them, running costs and range
Elektrikli otomobillerin piyasa içerisinde kullanımının yaygınlaşması ile benzinli ve dizel araçlara olan talebin AB pazarında ciddi düşüşlere neden olacağı düşünülmektedir. Otomotiv firmaları araçlarda kullanılan bataryaların maliyetlerini düşürmek için birlikte batarya üretim tesisi yatırımı yapıyorlar. Buda gelecekte maliyetlerin iyice düşmesine ve otomotiv firmalarının ürün gamında ciddi değişiklere yol açacağının işaretidir.


Tesla Model 3Avrupa Birliği ve Komisyonu açıkladığı 2021 ve 2030 emisyon salınım oranları sonrasında piyasada elektrikli araçların kullanımında çok daha büyük bir satış oranı öngörülmektedir. Bunun nedeni 100 km'de 0.95g CO2/km emisyon salınım oranı hedefinin konulmasıdır. 2021 yılı itibariyle bu oranın üzerinde salınıma neden olan araçlar ile ilgili ciddi uygulamaların yapılacağı komisyon tarafından belirtilmiştir. Avrupa Birliği ülkeleri dünya sera gazı salınım oranının %10 una sahip olduğunu ve otomotiv sektörünün bu işin çok önemli bir parçası olduğunu vurgulamaktadırlar. 


Yazan: Muzaffer Karakuş





Yorumlar