İzlanda'dan Geleceğe Mektup



İklim değişikliğinin dünya üzerindeki etkileri yıllardan beri süregelen bir durumdur. Dünya üzerinde yaşayan canlıların ekolojik sistem içerisinde varlığını sürdürebilmesinin en önemli etkenlerinden biri olan küresel iklim değişiklikleri milyonlarla ve hatta milyarlarla ifade edebileceğimiz canlıların anahtar faktörüdür. Sürdürülebilir yaşam dengesinin korunabilmesi için küresel çapta gerçekleşen iklim değişikliklerinin bozulmaması gerekmektedir.


Gerçekleşebilecek olumsuz değişiklikler büyük çapta zararlara neden olabilmekte ve bunun sonucunda canlılar için yaşamın sonunu getirebilmektedir. Bu bölümde işleyeceğimiz konu elbette iklim değişikliği ve etkileri olacaktır ancak bu konu içerisinde klasik olarak tanımlamalar veya anlatımlardan ziyade www.bbc.com  'dan elde ettiğimiz en güncel bilgileri ve resimleri paylaşmak istedim. 

İzlanda ve İskoçya asıllı bazı araştırmacıların bir araya gelerek yaptıkları bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Bu aslında bir fotoğraf projesidir. Araştırmacılar, İzlanda’da 1982'lerde çekilmiş fotoğrafları bugünün dron görüntüleri ile karşılaştırdı. Yaklaşık 7.700 kilometrekare araziyi kapsayan Vatnajökull buzunun güney tarafına odaklandılar ve çekilen fotoğrafları eskileriyle kıyaslayarak İzlanda'daki buzullarda oluşan buz kaybının derecesini ortaya koydular.




Dundee Üniversitesi'nden Dr. Kieran Baxter, “Çok kısa sürede şaşırtıcı bir fark gördük” dedi. İzlanda Üniversitesi ve İzlanda Meteoroloji Ofisi'ni de içeren proje, 1980'lerde bir araştırma uçağı tarafından çekilmiş hava fotoğraflarını kullandı. Çoğunlukla üst üste binen alanlardan oluşan binlerce resim çekildi ve ekip daha sonra bunları arazinin yüksek çözünürlüklü bir 3D modeline dönüştüren bir yazılım kullandı.

Araştırma ekibi, İzlanda’da yer alan buzullara ait karşılaştırma fotoğrafları ile buzulların ne kadar hızlı geri çekildiğini kamuya daha iyi aktarabilmeyi umut ediyor. Burada amacın çevreye karşı daha fazla duyarlılık elde etmenin olduğu belirtilmektedir. İzlanda Met Ofisi, ülke buzullarının 2000 yılından bu yana yaklaşık 750 kilometrekarelik toplam alanda geri çekildiğini ve buna ek olarak her yıl ortalama 40 kilometrekarelik yeni alan kaybettiklerini belirtiyorlar.


Bu yaz, İzlandalılar Okjökull buzulunun kaybını anmak için toplandılar. Okjökull, buzul özelliğini 2014 yılında üzerinde hareket edemeyecek kadar ince olduğu zaman kaybetmiş bir buzuldur. Aslında problemin küresel bazda meydana gelen iklim değişikliklerinden meydana geldiği aşikar bir durum. En son gerçekleştirilen Hükümetler arası iklim değişikliği (Intergovernmental Panel on Climate Change) paneli raporunda Avrupa, Afrika, And Dağları ve Endonezya'daki daha küçük buzulların, karbon salınımlarının yüksek kalması durumunda 2100 tarihi itibariyle mevcut buz kütlelerinin % 80'inden fazlasının kaybedileceği tahmin edilmektedir.



Birleşmiş Milletler paneli buzulların erimesi sonucunda deniz seviyesindeki yükselişin milyonlarca insan için çok ağır sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Bu konuyu işlerken ilk defa insanoğlunun kendi öz eleştirisini geleceğe bırakan ifadelerle karşılaştım. Bunları sizlerle de paylaşmak isterim. İzlanda’da buzul bölgesinde yer alan bir kaya üzerine çakılan bir metal tablet gelecekteki torunlarımıza açıklayıcı ve eleştirel bir kaynak olarak bırakılmıştır. Yan tarafta tabletin resmini sizlerle paylaşıyorum ve Türkçe çevirisini de sizlere yazıyorum. Umarım iklim değişikliklerine tedbirler almak konusunda geç kalmayız ve geleceğe bıraktığımız bu not sadece trajik bir endişe olarak tarih sayfalarında yerini alır.

'Ok, buzul statüsünü kaybeden ilk İzlanda buzuludur. Önümüzdeki 200 yılda tüm buzullarımızın aynı kaderi yaşaması bekleniyor. Bu anıt ne olduğunu ve ne yapılması gerektiğini bildiğimizi kabul etmektir. Yaptığımızı sadece sen biliyorsun.'

Umarım bu konu açıklayıcı ve faydalı olmuştur ve hepimiz açısından da endişelerimizi bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Yazan : Muzaffer KARAKUŞ




Yorumlar