ENERJİ İÇECEKLERİ ZARARLI MI?

Enerji içeceklerinin dünya piyasasında yerini büyüttüğü, şehir yaşantısının bir parçası haline geldiğini hepimiz biliyoruz, takip ediyoruz. Benim gibi işlenmiş gıdalara karşı ön yargılı değilseniz, muhtemelen tadına baktığınız içecekler arasında favorileriniz bile vardır. Benim gibi kendisi içmese de özellikle çocuklarının içmesi nedeniyle hakkında bilgi sahibi olması gereken ebeveynseniz, mutlaka merak etmişsinizdir. Enerji içecekleri faydalı mı, zararlı mı? Bu konuya ilişkin bilimsel çalışmalar var ama, henüz bilim insanları bu soruya tam anlamıyla cevap veremiyorlar.
Peki enerji içeceğinin içeriğinde ne var?  Enerji içeceklerinin temel bileşeni kafein olmakla beraber, taurin, glukoronolakton, bazı B grubu vitaminleri, şeker gibi başka maddeler de içeriyorlar. Şeker tüketiminin kalori açısından risklerinin yanında, uzun süreli kafein ve şeker tüketimi, vücuttaki kan basıncının dengesini bozduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütünce, enerji içeceklerinin en önemli riski, kafeinin soğuk tüketildiği zaman hızlı tüketildiğinden, kafein zehirlenmesi riski olduğu tespit edilmiş, bu konuda uyarılar yapılmaktadır. 
Enerji içeceklerine ait endişeler, bazı ülkelerin önlem almasına neden olmuştur. Örneğin İsveç'de bazı içecekler sadece eczanelerde satılıyor ve çocuklara satışı yasaklanmıştır.Enerji içeceğine olan talebin her geçen gün a2rttığı günümüzde, uyarılara dikkat ederek kullanmakta fayda olacaktır..

BY Ebruca,


Yorumlar