Tuvalet Hakkında Yeni Araştırma

ABD'deki araştırmacılar, dünyanın her yerinde çok miktarda su tasarrufu yapabilecek ultra kaygan bir tuvalet kaplaması oluşturduklarını ifade ettiler.  Penn Eyalet Üniversitesi'nden bilim adamları, kaplamanın dışkıyı yıkamak için gereken suyu% 90 oranında azalttığını söylüyor.

Ayrıca bakterilerin klozetlerde birikmesini engellediğini ve ilgili kokuları azalttığını söylüyorlar. Teflon'dan daha kaygan olan sprey idrardan etkilenir ve yaklaşık 50 yıkamadan sonra tekrar uygulanması gerekir. Araştırmacılar keşiflerin su israfını azaltmaya yardımcı olacağını umuyorlar. Her gün, tuvaletleri yıkamak için 141 milyar litreden fazla su kullanılıyor.

Tuvalet temizlemek için çekilen sifonların çok pahalı su faturalarına da neden olduğu belirtilmektedir. Halka açık tuvaletlerde bu uygulamanın 'mutlak gereklilik', olduğu belirtildi ve politikacılar uyarıldı. Bulgularını Nature Sustainability dergisinde yayınlayan araştırmacılara göre, dünya tuvaletlerinin temizlenmesi için her gün kullanılan tatlı su miktarı Afrika'nın toplam su tüketiminin altı katı.


Üniversitedeki makine mühendisliği profesörü Tak-Sing Wong, "Ekibimiz, temelde tuvalet temizliği sağlayabilen, biyolojik olarak ilham alan, sıvı, çamur ve bakteri geçirmez bir kaplama geliştirdi" dedi." Tuvalete yapışan kaka, sadece kullanıcılar için rahatsız edici değil, aynı zamanda ciddi sağlık sorunları da yaratıyor" dedi. “Amacımız, piyasaya etkili bir teknoloji sunmak, böylece herkesin faydalanmasını sağlamak” dedi.

Yazan :Muzaffer KARAKUŞ

Yorumlar