DÜNYANIN EN ÇOK OYNANAN OYUNCAĞI HAKKINDA BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

 

DÜNYANIN EN ÇOK OYNANAN OYUNCAĞI HAKKINDA BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Yıllardır konuşulan en önemli konulardan biri hepimizin bildiği geri dönüşüm ve doğaya zararları. Bu gün bu konu üzerine yine yazıyorum ancak farklı bir bakış açısı kazandığım için bu bakış açısını sizlere de sağlamak istiyorum. Geçen gün Bilim ve Teknik Dergisi’nin Haziran sayısını okurken çocukların oynamaktan çok keyif aldığı ve dünya genelinde satışının en yüksek olduğu oyuncaklardan biri olan Legolar ile ilgili bir yazı okudum. 

 

Bu yazıda Lego oyuncak parçalarının denizde ortalama 100 ile 1300 yıl arasında parçalanarak yok olabileceği yazıyordu. Peki, neden deniz diyorsunuz değil mi? Lego üretimi yapan firma sahibinin 1949 yılından bu yana 440 milyar lego parçası ürettiğini söylesem inanır mısınız peki? Bunun yanı sıra 1997 yılında bir konteyner legonun denize kazayla döküldüğünü biliyor muydunuz peki? Bu konteynerde 5 milyon adedin olduğu söyleniyor.

 

Bu arada ortalama 2 milyon parçanın ise çocuklar tarafından kaybedildiği veya lavabo veya tuvaletler aracılığı ile denizlere döküldüğü de hesaplanıyor. Aslında varmak istediğim konu yine aynı. Dünyayı korumanının en önemli yolu sahip olduklarımızın ne kadarının ihtiyaç konusu olduğu ve ayrıca plastik oranının dünyaya verdiği zarar. Lego alırken ve kullanırken gelin bu konuyu tekrar hatırlayalım.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…


Yazan: Muzaffer Karakuş

Kaynak: Bilim ve Teknik Dergisi Haziran2020 sayısı / Legolar Denizde 1300 yıl Kalabilir.

Yorumlar